Encyklopedie výživy

Inulin

Inulin je specifickým typem rozpustné vlákniny, která má mnoho zdravotních benefitů.

Vyskytuje se nejvíce v kořenu čekanky, dále je přítomná v artyčoku, banánech, chřestu, pórku, listech agáve, česneku a cibuli.

Mezi největší přínos inulinu lze počítat jeho prebiotický efekt. To znamená, že stimuluje růst probiotických bakteriálních kmenů (Bifidobacteria, Lactobacilli) ve střevech. Tím pádem je jednou z cest, jak udržovat zdravou střevní mikrobiotu.

Inulin lze získávat z přirozených potravin nebo z doplňků stravy. Naštěpený inulin má sladivou schopnost, proto tvoří hlavní součást čekankového sirupu.

Inulin se dobře uplatňuje v prevenci a léčbě obezity a diabetu II.typu.

Studie zde a zde

Při nadměrné konzumaci může inulin způsobovat nadýmání nebo průjmy.

ABCDEFGHChIJKLMNOPQRSTUVZ