Dobrý den,
mám jednoduchý dotaz, na který ale bude zřejmě složitá odpověď, protože jsem ji dosud nikde nenašel. Zajímalo by mne, jak dlouho je v trávicím ústrojí (tzn. v žaludku, poté v tenkém a nakonec v tlustém střevě) tráven sacharid, tuk a bílkovina. A to jednak když se přijme samostatně, tak i v případě, že se přijmou dohromady. A jaký je v tomto případě rozdíl mezi sacharidem s nízkým a naopak vysokým GI.
Děkuji.
Dobrý den,
rámcová odpověď na Váš dotaz vychází z problematiky fyziologie činnosti trávicího traktu a metabolismu výživy. Trvání pasáže trávicím ústrojím je proměnlivé, zvláště pokud se jedná o průchod jednotlivých složek výživy a jejich kombinací. Celková doba pasáže od požití potravy po odstranění zbytků je v rozmezí 30 až 120 hodin. Z toho průchod žaludkem trvá cca 3 hodiny, tenkým střevem 7-9 hodin a ostatní čas připadá na tračník. Trávení jedno tlivých živin závisí na funkčnosti fyziologických systémů, které se na daném podílí. Například je známo, že bílkovina se tráví v žaludku a dále účinkem enzymů tenkého střeva a dále její vstřebání závisí na tom v jakých formách aminokyselin se vyskytuje. Aminokyselinové komplexy (oligo či polypeptidy) zase zpětně ovlivňují motilitu žaludku a sekreční činnost trávicího ústrojí. Záleží na složení stravy. Tučná strava tlumí motilitu (hybnost) žaludku a tím i jeho vyprazdňování do další části trávicího traktu. Tuk aktivuje uvolňování tkáňových hormonů, které zase zpětně tlumí motilitu žaludku a sekreci kyseliny solné a podobně. Sám jste uvedl, že otázka je jednoduchá, ale odpověď již nikoliv. Je zde mnoho individuálních faktorů a pokud bychom chtěli u někoho udělat přesnou bilanci, byla by tato určitě trochu jiná než u druhého, měnila by se složením potravy, dobou provedení a dalšími faktory. Sacharid s nízkým nebo vysokým indexem je rozdílný v tom, jak se po vstřebání z něho uvolněné glukózy tato rychle objeví v krvi nebo zda ji sytí pomalu. Sacharidů s nízkým glykemickým indexem si ceníme právě proto, že zajišťují příjem energie kontinuálněji a organismus tak nezatěžují a lépe ho chrání před rozvojem onemocnění. S pozdravem
Dr. Tláskal