Dobrý den,
jaký máte názor na oběd, který se sestává z polévky(tzv. hrstková) a jednoho bavorského vdolku (hmotnost 40 g)? Podotýkám, že se jedná o jídlo pro děti ve druhé třídě (7 let). Jak je to vůbec se zařazováním sladkých jídel do jídelníčku? Domnívám se, že smažený vdolek obsahující přepálený tuk, mouku a cukr rozhodně ke zdravé a nutričně vyvážené stravě nepřispívá.
Děkuji za odpověď.
Dobrý den, kombinace hrstkové polévky a bavorského vdolečku, je naprosto normální, doporučovaná kombinace pro bezmasý oběd. Jedná se zde o kombinaci obilovin a luštěnin, která je pro zdravý jídelníček doporučována. Podle stávajících doporučení se při bezmasém dnu již nedoporučuje masová polévka, jak tomu bylo v minulosti.
Samozřejmě nevím, zda ve vaší jídelně vdolky smaží, ale podle správné výrobní praxe vhodné pro děti, by je měli péct, tedy s minimálním množstvím tuku a bez přepalování. Co se týká současných doporučení pro sladká jídla, neměla by být víckrát než dvakrát do měsíce (při jednom jídle na výběr, při výběru se samozřejmě frekvence přiměřeně násobí).
A velikost porce by měla být cca 100 g, jestliže tedy vdoleček měl 40 g, měla by dostat na porci nejméně 2 ks. Záleží ovšem na tom, jestli ji jeden vdolek nenandali na její osobní žádost. Jídelna se snaží vyjít dětem vstříc. Jestliže tomu tak nebylo, měli jste požádat vedoucí jídelny, aby vám ukázala normu, podle které vaří a vydává porce. S ní potom můžete řešit stížnost na nedodržení velikosti porce.
Mgr. Alena Strosserová