Jak se správně počítá spotřební koš pro mateřskou školu, pokud je oběd dovážen od jiného dodavatele (školní kuchyně) a u nás se pouze připravuje ranní a odpolední svačinka?
Dobrý den,
podle vyhlášky č. 107/2005 Sb., o školním stravování, v platném znění, se sledují výživové normy prostřednictvím spotřebního koše u všech zařízení školního stravování (viz § 2, odst. 6, dále příloha č. 1 zmiňované vyhlášky). Z celkové denní výživové dávky se počítá v průměru 18% na snídani, 15% na přesnídávku, 35% na oběd, 10% na odpolední svačinu a 22% na večeři.
Zařízení, které dodává obědy zajistí vypracování spotřebního koše na oběd, zařízení připravující přesnídávky a odpolední svačiny vypracuje za tato doplňková jídla.
Samotný postup výpočtu spotřebního koše je uveden i na stránkách Společnosti pro výživu.
Pro snažší orientaci přikládám výpočet spotřebního koše jak nakoupeno v gramech na strávníka a den v propočtu na jednotlivá denní jídla. Jedná se o metodickou pomůcku, kterou používáme u nás v kraji.
Johanidesová Olga