Poradna - Obezita a výživa

Jak zhubnout po úrazu páteře?

Dobrý den,
Chtěla bych se zeptat, jak bych mohla zhubnout. Před nedávnem jsem se dostala z úrazu páteře… Když jsem tento úraz měla, nabrala jsem zbytečně moc kilo. Je mi 15 let, měřím 168 cm a vážím strašlivých 75 kilogramů. Ráda bych tento problém začala řešit. Kdyby jste mi mohli poradit nějaký jídelníček a ne moc náročné cvičení. ( Nemůžu ještě moc cvičit)
Děkuji za radu

 

Dobrý den,
vzhledem k vašim omezeným možnostem pohybu bude ve vašem případě potřeba se zaměřit na správně sestavený jídelníček. Vhodnou pohybovou aktivitu zkonzultujte s ošetřujícím lékařem podle aktuálního stavu.

 

Doporučovat přesně rozepsaný jídelníček nemá velký smysl, mnohem lepší bude, když si ho podle níže uvedených pravidel sestavíte z potravin, které jsou sezónní (a tedy levnější) a které máte v oblibě.

Jezte 5 x denně – tělo nebude mít potřebu energii zbytečně ukládat, budete mít stálou hladinu krevního cukru a tím pádem nebudete pociťovat hlad, mnohem méně vám budou komplikovat život chutě na nevhodné potraviny.

Snažte se o to, aby každé jídlo obsahovalo potravinu ze skupiny bílkovin- tvaroh, jogurt, rybu, drůbeží maso, tofu, vaječný bílek (občas celé vejce).

Každé z 5 jídel doplňte zeleninou nebo ovocem( zeleniny snězte 500 g i více , ovoce max. 1-2 kusy).

Vybírejte si potraviny s nižším glykemickým indexem, které usnadňují redukci hmotnosti a upravují hladiny krevních tuků.

Množství příloh a pečiva regulujte podle rychlosti hubnutí. Pokud byste hubla více než 1 kg za týden, přidejte malé množství chleba nebo brambor nebo těstovin či ovesných vloček.

Váš cíl by měl být především reálný. Ideální rychlost hubnutí je ve vašem věku 2kg za měsíc, tak, abyste hubla tuk, nikoli svalovou hmotu

Veďte si záznamy všeho, co sníte a vypijete a můžete spočítat nebo alespoň odhadnout energetickou hodnotu vaší celodenní stravy.

Mnoho informací, rad, tipů a receptů najdete na www.rozumnehubnuti.cz.
Pokud budete potřebovat konkrétnější radu, napište na e-mail: vkunova@nutradit.cz.