Dobrý den,
píši diplomovou práci, ve které hodnotím spotřební koše a pestrost stravy u 30 MŠ.
Potřebovala bych poradit – jaká by měla být správná velikost porce -přesnídávky – oběda -svačiny v gramech ve stravování dětích v MŠ?
Ještě jeden dotaz- jaké jiné programy – krom programu VIS Plzeň je možné používat pro výpočet spotřebního koše v jídelnách MŠ?
Předem děkuji za Vaši odpověď a přeji hezký den
Dobrý den,
velikost přesnídávky vychází z proporcí denních jídel, na snídani je 18 % doporučené denní spotřeby.
Podle toho se upravuje velikost porcí, pro orientaci doporučuji normy, například Receptury pokrmů, které vydala SPV v roce 2007.
Bc. Alena Strosserová
Programů je více a každý má své výhody a nevýhody. Každopádně mohu uvést nejrozšířenější a těmi, kromě uvedeného VIS Plzeň, jsou programy firem Altisima, Z-WARE či Tillmann software. Dále je možné si pořídit stravovací modul jako součást komplexního informačního systému (např. NIS). A dále existuje možnost individuálních řešení, které jsou tvořeny přímo na zakázku zadavatelům.
Tomáš Pruša