Dobrý den, chtěla jsem se zeptat, zda je vhodné podávat dětem v MŠ a dětem na prvním stupni jídla například – jitrnicový prejt, bramborák s kuřecím masem, chilli con carne, pomazánka z ryb v tomatě, žampiónová pomazánka, pomazánka z nivy, koblížky, pomazánkové máslo čokoládové, sterilované saláty, smažený sýr či dokonce smažený salám.
Nic neříkající názvy jídel např. : velbloudí hrby, filé po maďarsku, plátek po arabsku, těstoviny po Lotrinsku.
Dětem zapáchá z úst po konzumaci jídel z naší jídelny. Nejvíce cibule a česnek. Nafouklé bříška. Používají hodně protlak, jídlo je nevzhledné a nedobré.
Děkuji za Váš čas a odpověď
Dobrý den, pestrost stravy je v kompetenci vedoucí školní jídelny. Ta by měla být dostatečně informována o tom, jaké potraviny jsou pro děti vhodné a které ne.
Z výše vypsaných pokrmů bych nedoporučila prejt, nivu, koblížky, smažený sýr, salám. Ostatní pokrmy jsou v pořádku, i když záleží na tom, co všechno se do nich přidává a jak se technologicky připravují. Sterilované saláty nejsou nevhodné, ale neměly by nahrazovat čerstvou zeleninu a nemají se podávat často.
Co se týká nezvyklých názvů jídel, je pravidlo, že má být u pokrmu uvedeno, z čeho se jídlo skládá, alespoň základní suroviny.
Jestliže nejste spokojeni se složením jídelního lístku nebo kvalitou stravy, obraťte se na místně příslušné kontrolní orgány. Zejména místní hygienická stanice a Česká školní inspekce může jídelnu zkontrolovat a sjednat nápravu.
Mgr. Alena Strosserová