Konzumace zdravé stravy, která obsahuje všechny esenciální – nezbytné nutriční složky v odpovídajícím množství, nemusí být garance pro dobré zdraví, ale dobré zdraví nemůže být dosaženo bez odpovídající stravy.
V Istanbulu při 1. mezinárodním setkání na „Mikronutričním Foru“ byla učiněna některá důležitá rozhodnutí. Bylo poukázáno na to, že deficit všech mikroživin má velký význam na zdraví populace. V současné době je známo mnoho vědeckých poznatků o aktivní úloze mikroživin v metabolismu, ale bude zapotřebí ještě mnoho práce – hodně studia, aby byly zavedeny všechny poznatky do zajištění zdravé stravy pro veškerou populaci na světě.
Jednou z možností strategie zlepšení současného zdravotního stavu je obohacování potravin, ale samozřejmě nejlepší je dostatečně vybalancovaná strava. Nesmíme ovšem zapomínat na to, že ne každý člověk má správné znalosti, dostatečné finance a také dostatek vůle k tomu, aby konzumoval zdravou, dobře vyváženou přírodní stravu s optimálním obsahem všech mikroživin. Kolik je takových lidí?
Jeden z problémů, kterým se zabývají vědecké autority z oblasti výživy, je zajistit dobrý stav kyseliny listové v organismu žen, aby se předešlo onemocnění defektu nervové trubice. Konzumace přirozených potravin nezajistí potřebný zvýšený příjem kyseliny listové. Suplementace – konzumace doplňků stravy nepřináší jistotu zvýšeného příjmu v potřebném období, neboť většina těhotenství je neplánovaná. Zbývá proto jediná možnost: obohacování vybraných potravin kyselinou listovou, pakliže chceme mít novou generaci zdravou. Správné rozhodnutí je nutné učinit velmi brzy!
Podle:
Bowley A.
Nutriview 2007/2, 2