Dobrý den,
navštěvuji SŠ, kde je pouze výdejna. Zdá se mi, že velikost porcí odpovídá tak žákům základní školy. Jaké jsou orientační dávky masa, brambor apod. pro studenty středních škol.
Děkuji
Dobrý den,
odpovídám na dotaz, který se týká velikosti porcí pro žáky střední školy. Nejprve bych chtěla zmínit obecné předpisy k provozu školního stravování, ve kterých je zakotveno, že právnická osoba vykonávající činnost školy nebo školského zařízení zajistí pro své strávníky podle místních podmínek ekonomicky a organizačně nejvhodnější způsob školního stravování a podle povahy poskytovaných služeb stanoví výši finančního normativu na potraviny, rozsah služeb, organizaci rozvozu, přepravy a způsob dohledu na nezletilými žáky. Pokud je podáváno jídlo na výběr, musí být zachováno plnění výživových norem. Každá věková skupina strávníků má svoji příslušnou gramáž jednotlivých surovin v syrovém stavu při výrobě pokrmů a je obsažena v receptářích stravovacího zařízení. Není striktně dáno, může se upravovat podle místních stravovacích zvyklostí.
Průměrná porce hlavního pokrmu: masitého: 62 g maso po tepelné úpravě, šťáva 70 g, závitky 87 g, mleté maso 100 g, polomasitého, např. rizoto s drůb. masem 280 g, bezmasého, např. zeleninové rizoto 280 g,
Příkrmů: zeleninových 125 g
Příloh: brambory vařené 250 g, houskové knedlíky 160 g,, bramborové 200 g.
(použity podklady z Receptur pro školní stravování, vydané SPV 2007)
Připomínky k velikosti porcí doporučuji řešit přímo s provozovatelem stravovací služby.