Laktózová intolerance má velkou řadu variant, pokud se týká možností konzumovat mléko či mléčné výrobky. Látka, kterou organizmus u tohoto stavu nesnáší a na co reaguje zažívacími potíže je tzv. „mléčný cukr“, neboli laktóza. Ten je přítomen v tekuté části mléka a mléčných výrobků. Proto platí obecná zásada, že čím méně je sýr vyrobený z mléka, sýr s vyšším obsahem sušiny, tím je tam méně laktózy a proto je tím lépe snášen.
Obecný návod na dietu neexistuje, je třeba si vyzkoušet, co organizmus člověka snese, tj. po čem nejsou potíže. To, co nesnáší, je nutno z jídla vyloučit. Osoby, které mléko nesnášejí nebo je snášejí špatně, velmi pravděpodobně mohou se ze sýrů u nás běžně dostupných konzumovat na příklad Ementál, někteří i měkčí sýry (tj. tzv. polotvrdé). Pokud se jedná o snášenlivost tvarohu, či měkkých sýrů, musí si člověk ověřit sám na sobě. Část lidí s lehčí formou intolerance při nesnášenlivosti mléka může lépe tolerovat na příklad kefír. Zkrátka obecný návod nelze dát, člověk si to musí ověřit sám na sobě. Pozor na syrovátku, ta je sice označována jako výborný a zdravý produkt, ale obsahuje větší množství laktózy, takže velmi pravdě podobně bude snášena velmi špatně.