Dobrý den,
chtěla bych znát váš názor na dvě položky, které se často objevují na jídelníčku malé MŠ a ZŠ, kam docházejí moje děti. Jedná se jednak o tavený sýr, školka ho svačí každý týden, vím, že by ho ale děti (a nejlépe i dospělí) jíst neměli. A další jídlo, ze začátku jsem se této položce spíš smála, že to není jídlo, ale vaří ho každý měsíc, a tak mi úsměv na tváři pomalu kysne, a sice – špagety s kečupem! Chápu, že jsou děti nadšené a že je škola hodně omezená financemi, ale tohle je pro mě opravdu příliš, prázdná hmota bez výživné hodnoty, ale třeba se pletu.
Děkuji za váš názor.
1) Tavené sýry nejsou zdravotně závadné, to by se nemohly samozřejmě vyskytovat na trhu. Ačkoliv je pravdou, že jejich nutriční hodnota není v důsledku jejich technologické přípravy vysoká, jedenkrát za týden nemohou přivodit dospělým ani dětem žádnou újmu na zdraví. Vzhledem k tomu, že je třeba zajistit pro děti stravu pestrou, je třeba do jídelníčku zařazovat všechny potraviny. Tavené sýry jsou dobrým základem pro mnoho různých pomazánek. Není třeba mít obavy.
2) S Vaším názorem na špagety s kečupem se plně ztotožňuji. Po výživové stránce se jedná o absolutně „hluchý“ pokrm. Tato kombinace by se na jídelníčku měla vyskytovat v e l i c e zřídka a to snad v případech nouze (nemoc zaměstnanců kuchyně, výpadek proudu, plynu nebo podobně). Jak sama píšete, je paradoxně tento „pokrm“ mezi dětmi velmi oblíbený, ale lze jej samozřejmě vylepšit různými přídavky zeleninových či masových směsí, doplnit tvrdým sýrem apod. Myslím, že by bylo nanejvýš vhodné, aby se školní jídelna zajímala o různé možnosti přípravy této těstoviny.
Bc. Anna Packová