Pro školní stravování je nutné používat potraviny čerstvé, dále je vhodné využívat potraviny lokální, regionální a rozšiřovat škálu používaných rostlinných potravin – zejména různé druhy obilovin a luštěnin.
Používat polotovary je možné, žádná legislativa jejich používání nezakazuje. Platí však jistá pravidla:
Kdy využívat polotovary?
Pokud z toho plyne nutriční výhoda
To, co se vaří dlouho – např. luštěniny
Získaný čas smysluplně využít k přípravě zdravých jídel
To, co získá na atraktivnosti – např. ryby
To, co by se jinak nemohlo na jídelníčku objevit a má to nutriční opodstatnění – např. velmi pracné pokrmy
To co jinak stejně stojí tolik práce – obalování apod.
Pokud je kvalita vyšší než u čerstvé potraviny např. některé druhy mražené zeleniny.
Zásady použití:
s rozvahou
vždy zvažovat pozitiva a negativa
přiměřeně
pro obohacení jídelníčku
vždy doplňovat čerstvými potravinami
jako rezerva
pozor na případný vyšší obsah soli, cukru, umělých sladidel, aditiv.
ne glutaman sodný do dětského jídelníčku (polévky, ochucovadla, nekvalitní sójové omáčky…)
ne zbytečná barviva (zelené, modré a hnědé nápoje….)