Chtěla bych se zeptat, jestli je to normální 1x v týdnu zařazovat do jídelníčku mateřské školy jogurt a nebo stačí 1x za 2 měsíce? Jsou jogurty z dovozu třeba z Německa méně kvalitní než české jogurty? Měli by jíst děti ve školce plnotučné jogurty nebo se sníženým obsahem tuku? Ještě by mě zajímalo, jestli se v mateřeké škole může používat sádlo – alespoň v omezeném množství.
Děkuji za odpověď
Dobrý den, Na Váš dotaz odpovídáme:
Jogurty se ve školním stravování počítají do mléčných výrobků. Mléčných výrobků je doporučené množství 31 g/den. Při standardní velikosti 150 g, stačí jeden jogurt na splnění dávky mléčných výrobků na 1 týden. Vzhledem k tomu, že se ve školce podávají i další mléčné výrobky (tvaroh, sýry), obvykle se podává jogurt 2 – 3x v měsíci. Je v kompetenci vedoucí školní jídelny, jakou frekvenci mléčných výrobků zvolí. Co se týká kvality jogurtů, je to individuální i každého výrobku. Důležité je, aby jogurty obsahovaly živé mléčné bakterie a byly středně tučné, cca 3-4 % tuku. Plnotučné jogurty ani nízkotučné se pro děti nedoporučují.
Sádlo se ve školce může použít, pokud je to pro charakter a chuť pokrm lepší. Jinak je nutné tuky střídat, aby se dodržel poměr 1:1 mezi rostlinnými a živočišnými tuky.
Bc. Alena Strosserová