Dobrý den,
zajímal by mě Váš názor na bezlaktozová či nízkolaktozová mléka při léčbě průjmu u dětí. Je opravdu nutné tato mléka při průjmech dávat( jak u kojených tak u nekojených dětí)?Popř. z jakého důvodu se nemá dávat kravské mléko u průjmových onemocnění?
Moc děkuji
Dobrý den, odpověď je jednoduchá. Infekční průjmové onemocnění je charakterizováno zánětem sliznice střeva. Tenké střevo produkuje mimo jiné enzym – laktázu, která štěpí mléčný cukr laktózu. V případě zánětu tenkého střeva může být produkce enzymu laktázy snížena ještě i nějakou dobu po odeznění infekce. Dítě tak mléko s laktózou po určitou dobu hůře toleruje nebo vůbec netoleruje a objevují se bolesti bříška, případně přetrvává průjem, zvracení a podobně. S výhodou se v těchto případech užívají bezlaktózová mléka nebo nízkolaktózové mléčné výrobky. Intolerance laktózy může samozřejmě vznikat i z jiných důvodů než infekčních, může být navozena primárně geneticky. Tato intolerance se nemusí objevit při výživě kojence, ale třeba až v pozdějším věku – u batolete, školního dítěte, dospělého člověka. Vždy záleží na procentu tvořícího se enzymu laktázy, ke štěpení požitého mléčného cukru. Mléčné výrobky, zvláště zakysané, člověk s průjmovým onemocněním toleruje lépe. Je to dáno tím, že zakysané mléčné výrobky obsahují protektivní (ochranné) mikroorganismy – probiotika, která podporují štěpení mléčného cukru laktózy a tím zlepšují toleranci.
S pozdravem Dr.Tláskal .