Dobrý den, obracím se na vás ohledně rady. Je vhodné používat, rostlinné tuky (margarin) př.-flora, rama, nebo je vhodnější používat máslo a ne náhražky. Předem děkuji za radu.
Současné margariny nejsou náhražky másla, ale výrobky, které mají ve srovnání s máslem určité přednosti. Je to zejména nižší obsah nasycených mastných kyselin, které nejsou pro naše zdraví prospěšné a naopak vyšší obsah prospěšných nenasycených mastných kyselin. Pro zdraví nevhodné trans mastné kyseliny dnešní margaríny prakticky neobsahují. Některé margaríny se obohacují vitaminy A a D, které suroviny k výrobě margarínů tj. rostlinné oleje prakticky neobsahují, ale máslo je obsahuje. Margaríny neobsahují na rozdíl od másla cholesterol, který by měli lidé trpící srdečněcévními onemocněními ve stravě omezovat. Máslo má však nezaměnitelné příjemné senzorické vlastnosti tj. chuť a vůni. Po vyjmutí z chladničky se však hůře roztírá. Je dobré oba typy výrobků střídat. Jako pomazánku na pečivo je vhodnější používat margaríny, protože hodně mléčného tuku přijímáme v mléčných výrobcích. Jako pomazánku na pečivo lze také použít směsné tuky např. AB, Zlatá Haná, Créme Bonjour, které jsou směsmi mléčného tuku a tuků rostlinných.
Odpovídala: prof. Ing. Jana Dostálová, CSc.