2004/2
Prof. Ing. Karel Kopec, DrSc., Lednice na Moravě
Historie a současnost jedlých květů
Nové potravinářské technologie s rychlou chladírenskou distribucí případně šetrnou konzervací umožňují také návrat k choulostivým surovinovým zdrojům, ať už našim nebo orientálním. Jedním z nich jsou jedlé květy, od nepaměti součást lidské stravy a podrobně popisované v antické literatuře. Některé byly využívány v čas nouze, jako je např. u nás známá kosmatice, v těstíčku smažené chocholičnaté laty černého bezu, anebo pampeliškové květy svařené s cukrem jako náhrada medu. Jindy byly květy naopak součástí bohatých slavnostních královských a šlechtických tabulí. Někde se dodnes na den matek zdobí saláty a obložené mísy jedlými květy a v časopisech se k této příležitosti objevují záběry elegantních aranžmá s jedlými květy. Ve světovém stravování se navazuje na staré tradice i na současnou orientální kuchyni a začíná se výrazně rozšiřovat sortiment produkovaných potravin chuťově a esteticky doplněných jedlými květy. V některých zemích značně roste prodej čerstvých, jakostních květů mečíků, růží, tykví, macešek, lilií a dalších rostlin přímo na farmách nebo na farmářských (pěstitelských) trzích ve vhodné úpravě (svazkování, balení aj.), určených ke konzumu jako potraviny. Jedlými květy je doplňována průmyslově připravovaná čerstvá chlazená upravená zelenina.
Rostoucí trend spotřeby
Důvodů pro zvyšující se zájem o jedlé květy je několik. Globalizace přispěla k vyšší informovanosti a tak obecně stoupá obliba orientálního životního stylu (náboženství, stravování aj.), ve kterém hrají jedlé květy významnou úlohu. V Číně a Japonsku rozšířená konzumace jedlých květů je známa tisíce let.
Je to snad i nostalgie a snaha po navázání na úroveň starých obyčejů (kdysi byly jedlé květy součástí slavnostních hostin). Přispívá k tomu též rostoucí náročnost spotřebitele na estetický vzhled pokrmů (saláty, oblohy talířů a mís atp.), na zdokonalení chuti a vůně a v neposlední řadě na zdravotní prospěšnost stravy. Neméně významným důvodem pro konzumaci jedlých květů jsou nové poznatky o jejich látkovém složení. S rostoucí poptávkou souvisí i snaha producentů hotových potravin o rozšiřování a zdokonalování vyráběného sortimentu novými surovinovými zdroji.
Možnosti využití
Kulinářské využití jedlých květů je velmi všestranné. Květy se podávají zejména v čerstvém stavu jako obloha různých pokrmů, studených mís, okvětní lístky se uplatňují při zdobení salátů, nápojů; lívance se zdobí malými růžičkami aj.
Před podáváním v čerstvém stavu se doporučuje oddělit květní lístky nebo jedlé části květů, dobře je opláchnout vodou, aby se odstranily na povrchu ulpělé nečistoty (případně i pesticidy). Pak se ponoří do ledem chlazené osolené lázně. Před podáváním nebo zpracováním se osuší.
Některé květy lze využít k ochucování pokrmů i po tepelné úpravě nebo různém konzervování. Sušené květy jsou k dispozici po celý rok. Drobné květy se zmrazují do ledových kostek nebo kuliček, které se pak vkládají do nápojů.
Nutričně významné složky
Obsah běžných složek (bílkoviny, tuky, sacharidy, vitaminy) se příliš neliší od složení jiných rostlinných orgánů, např. listové zeleniny. Řada zjištěných látek má ochranné (chemoprotektivní) nebo dokonce léčivé účinky a snižují riziko různých onemocnění. Za zmínku stojí zejména látky s antioxidačním účinkem, jako jsou fenolové látky, karotenoidy ap. Poznatky o látkovém složení květů jsou dobře zpracovány u květů léčivých rostlin, méně u okrasných a dalších rostlin. Často i malý přídavek vhodných jedlých květů může přispět ke zlepšení zdravotní kondice spotřebitele. U několika desítek druhů jedlých květů je nutriční a chemoprotektivní hodnota známá nebo se studuje. Květy je možné přiřadit v některých případech k nutraceutickým potravinám.
Jedlé květy obsahují také řadu senzoricky výrazných látek, které zlepšují psycho-fyziologickou cestou trávení. Jako příklad chuťových a ochranných látek lze uvést hořké látky dodávající příjemnou nahořklou chuť (mečíky, kardy, artyčoky, pampeliška, štěrbák, čekanka), aromatické složky jako aliciin (květy pažitky), slizové látky (brutnák), alantoin (brutnák), barviva (žlutý měsíček zahradní, červený ibišek, pivoňka aj.), složky antioxidační (fenolové látky v chrysantémách, flavonové glykosidy ve violce vonné) a řadu léčivých složek (azulen v měsíčku zahradním a v heřmánku, flavonoidy v heřmánku, silice v levanduli, flavonoidy v černém bezu, glukosinoláty v lichořeřišnici).
Kritéria jakostního hodnocení
Jsou vypracována pravidla pro bezpečné využití jedlých květů. Na jakost květů pro humánní výživu se kladou daleko vyšší nároky než na okrasný materiál. Je nutno respektovat zdravotní nezávadnost a také možnosti jejich ekonomicky efektivního využití. Všechny posklizňové manipulace s jedlými květy až do okamžiku konzumu je nutno vést při teplotě pod +4 °C, aby se udržela jejich jakost podle druhů 2 až 7 dní.
Hlavním kritériem hodnocení jedlých květů jsou znaky, vnímané lidskými smysly: přitažlivý vzhled, velikost, tvar, barevnost, případně kombinace barev, a zejména chutnost a aromatičnost. Spotřebitel preferuje např. více barvu žlutou a oranžovou nebo kombinace různých barev. Dále se přihlíží ke komplexnímu obsahu živin, esenciálních složek a látek ovlivňujících lidské zdraví. Jakost květů, které se sbírají jako léčivky, je dána normou jakosti ČSN.
Některé složky květů mohou být v malých kvantech příznivé, ve velkých však škodlivé. V tomto směru jsou dosti prozkoumané květy léčivých rostlin, méně známé je složení využitelných okrasných květin.
Zdravotní nezávadnost
Velká pozornost se věnuje zdravotní nezávadnosti. Bez podrobné znalosti se nedoporučuje konzumovat neznámé květy. Druhy a odrůdy rostlin, použité jako jedlé květy, nesmí obsahovat nadlimitní množství toxických či zdraví škodlivých složek. Nebezpečné mohou být v zahrádkách pěstované okrasné květy, o nichž se běžně neví, že mohou být toxické, jako jsou např. květy srdcovky, konvalinky, narcisu, zlatíce, náprstníku aj. Seznam zdravotně nezávadných a zdraví prospěšných jedlých květů je však podstatně delší. Jen v ojedinělých případech -jako je tomu ostatně u mnoha jiných potravin – mohou i nezávadné jedlé květy způsobovat citlivým alergikům potíže.
Při pěstování jedlých květů musí být uplatněna podobná náročnost jako při pěstování potravinových surovin k přímému konzumu. Důležitá je odolnost rostlin nebo alespoň tolerance vůči chorobám a škůdcům. Tím jsou dány nízké nároky na chemické ošetření, které musí být minimalizováno. Hlediskem při určování vhodnosti je též možnost efektivního pěstování jedlých květů pro průmyslové využití. Kritériem je v tomto případě úrodnost květů na jednotku plochy, na jednotku nákladů a co nejdelší sklizňová sezóna. Požadavek na pracovní síly při postupných sklizních může být minimalizován vhodnou organizací prací a částečnou mechanizací.
JEDNOTLIVÉ POUŽITELNÉ DRUHY
Jedlé květy zeleniny
U některých zelenin jsou květy hlavní konzumovanou částí rostliny. Jde např. o nerozvinuté květy artyčoků, známé lahůdkové zeleniny s vysokou nutriční hodnotou. Rovněž známé je květenství brokolice, jehož spotřeba v posledních letech značně vzrostla. Někdy se setkáme i s využitím snítek s jedlými žlutými kvítky z vyběhlých růžic brokolice. Lze je kuchyňsky zpracovat různými způsoby (polévky, zapékání aj.). Běžnou zeleninou jsou pevná zdužnatělá nerozvinutá květenství květáku. Téměř desítka druhů a odrůd čekanky se pěstuje jako listová zelenina nahořklé chuti (štěrbák – endivie, štěrbák – eskariol, radičio). Vykvetlé rostliny poskytují chutné jedlé květy nahořklé chuti. Tykve s mnoha rody se pěstují jako zelenina, avšak nejjemnější jsou malé nevyvinuté plody s neopadlým květem, který se konzumuje.
Také z některých dalších druhů zelenin lze konzumovat květy. Tak např. květy pažitky mají jemnou typickou pažitkovou chuť a jsou velmi dekorativní.
Brutnák má význam jako zelenina pro jemnou okurkovou vůni a také jeho květy se užívají k ochucování a zdobení vína, ovocných šťáv a dalších nápojů, ale též salátů, jako přídavek do sekaných mas, měkkých sýrů, smetany aj. Kandované květy se používají na zdobení cukroví. Obsahuje mj. kyselinu křemičitou a alantoin. Jako léčivá rostlina má diuretické účinky, což zvyšuje hodnotu salátů s přídavkem brutnáku.
Jedlé jsou květy hořčice, z níž se v orientálních jídlech používají celé kvetoucí stonky i řapíky. Pokud včas nesklizené čínské nebo pekingské zelí vyběhne do květu, získáme jedlé květy podobné chuti. Ibišek jedlý (okra, bamie) se zpravidla pěstuje jako zelenina pro nezralé plody (dlouhé hranaté tobolky), které se sklízejí 3-5 dní po odkvětu. Avšak květy mnoha druhů ibišku se používají jako obloha jídel a studených mís. Mají jemnou nahořklou chuť.
Jedlé květy okrasných a dalších rostlin
Měsíček zahradní se u nás pěstuje jako okrasná letnička nebo léčivá rostlina. V některých zemích (např. ve Francii) se v minulosti hojně používal jako salátová zelenina a květy měsíčku sloužily k barvení másla, sýrů nebo jako náhražka šafránu. Čerstvé okvětní lístky se přidávají do rýže a salátů. Květy mají příjemnou chuť, obsahují značné množství karotenoidů, které jim dodávají nápadnou barvu a silice s protizánětlivými účinky. Působí baktericidně a cholereticky (zvyšuje tvorbu žluči).
Jedlé květy chryzantém různých druhů se využívají odedávna v Číně a Japonsku. Konzumují se mladé květy, které se před upotřebením někdy nakládají do sladkokyselého roztoku. Pro zdobení jídel byly vyšlechtěny speciální odrůdy. Květy chryzantém mají značný obsah fenolových látek a vykazují vysokou redukční aktivitu. Jsou studovány protirakovinné a protizánětlivé účinky.
Růže má jedlé okvětní lístky, využívané odpradávna. Písemně jsou doloženy z doby antického Říma. Chutnost, vůně, a množství (úrodnost) jsou různé podle druhů tohoto početného rodu. Sklízejí se korunní plátky, které lze sypat na saláty, ovocné koláče nebo z nich vyrobit sirup, šťávu či ovocnou zmrzlinu. Kandované jsou ozdobou moučníků. Obsahují bioflavonoidy, třísloviny a slizy.
Květy čeledi hvozdíkovitých, zejména karafiátů a hvozdíků, jsou uváděny jako jedlé; ne všechny rody a druhy jsou však vhodné. Květy mnohých odrůd mečíků se používají jako obloha pokrmů a studených mís. Mají jemnou nahořklou chuť. Okvětní lístky karafiátů jsou jednou z příměsí likéru Chartreuse.
Květy topolovky obsah ují slizovité látky, pektiny, antokyany, třísloviny, škrob. Barvivo se používá na přibarvování potravin i vína. Skromné kvítky sedmikrásky (chudobka) lze přidávat do salátů, polévek i do pomazánek, marinovaná poupata se používají jako kořenící přípravek. Obsahují silice, saponiny, třísloviny, stopy hořčin, organické kyseliny, flavonoidy a sliz. Drobné kvítky popence jsou spíše ozdobou letních ovocných salátů, než chuťovou přísadou. Pro silnou kořenitou chuť se používají listy. Květy hluchavky mají nahořklou chuť a obsahují třísloviny, silice, sliz, a další složky.
Pampeliška má nejjemnější květy na jaře, později tuhnou a hořknou. Jejich využití mělo u nás dávnou tradici. Šlo o první jarní kvítky, které souvisely s oslavou velikonoc. Svařením s cukrem se z nich připravuje pampeliškový med a alkoholickým kvašením pampeliškové víno. Poupata se mohou nakládat do octa a konzumovat jako náhražka kapar. Květy pampelišky obsahují hořčiny, fytosteroly, třísloviny, silice, slizy aj.
Celá květenství prvosenky (primulky) se sbírají odštipováním, jsou vhodné jako jedlé květy a hlavně jako léčivá droga. Má účinek expektorační (zlepšuje vykašlávání) a antitusický (tlumí kašel). Účinnou složkou jsou saponiny (2 %) a fenolové glykosidy (3 %).
Denivka, již dvě tisíciletí pěstovaný rod ve východoasijské oblasti, je rozšířený po celém světě. Pěstuje se více než 20 druhů a 20 000 odrůd. Poupata a květy se využívají odedávna v čínské kuchyni, buď čerstvé nebo sušené. Kvete postupně a hojně velmi dlouho. Květy denivky obsahují desítky karotenoidů s antioxidačními účinky.
Květy kosatce jsou v Japonsku surovinou pro salátové přílohy vybraných pokrmů. Některé druhy kosatců však mohou obsahovat zdraví škodlivé látky. K témuž účelu se používají květy levandule. Obsahují řadu silic a ve formě čaje se podávají jako se-dativum, při zažívacích potížích a jako diuretikum.
Květy se sbírají před rozkvětem, kdy je obsah silic nejvyšší. U květů tulipánů jsou ke konsumu vhodné jen petaly.
Také rod lilií má desítky druhů, z nichž některé se využívají jako zelenina, u jiných jejich cibule. Květy vybraných odrůd upoutají spíše křehkou texturou než chutí a jsou přílohou k masům.
Květy heřmánku lze použít nejen k přípravě léčivých čajů, ale také v čerstvém stavu jako oblohu pokrmů. Významnou složkou je chamazulen a flavonoidy s antibakteriálními a protikřečovými účinky. Květy vi-olky vonné a macešky slouží k přípravě čajových směsí. Obsahují flavonové glykosidy s aglykony, kvercetinem, saponarinem, rutinem, třísloviny a slizovité složky. Má antioxidační, močopudné a protirevmatické účinky bez nežádoucích vedlejších účinků. Některé odrůdy macešek a violek jsou v pěstovány pro jedlé květy.
Bez černý je keř okrasný vzhledem, květem i plody. Květy a plody se zužitkovávají jako droga, z obojího se připravují nápoje, někdy alkoholické. Květenství se u nás připravuje smažením v těstíčku (kosmatice). Je vysoce hodnotné, obsahuje kromě základních živin a vitaminů také flavonoidy (rutin, kvercetrin), kyselinu chlorogenovou, slizy a třísloviny. Čaj z květů je prostředkem proti nachlazení, působí potopudně a je mírně diuretický. Extrakty z květů jsou surovinou pro výrobu přísad do nápojů pro děti. Vonné květy akátů se používají jako náplň do koblih. Obsahují flavonoidni glykosidy a aromatické silice (nerol, fernezol).
Některé květy jsou přísadou do čajů (lípa, jasmín, máta, pomerančovník aj.).
Lichořeřišnice je nejčastějším zdrojem jedlých květů, které se spolu s listy, i plody používají pro přípravu salátů. Pupeny a nezralá semena se nakládají do kyselého nálevu jako kapary, mladé výhonky a listy slouží jako koření. Obsahovou látkou je myrosin. Dále jsou zde glukosinoláty, zvláště benzylglukosinolát glukotropaeolin, hlavně však v plodech (až 300 mg/kg).
Samozřejmě jsou další desítky rostlin, které jsou zdrojem jedlých květů, i když je třeba pokládáme za plevel. Jen namátkou můžeme vyjmenovat pelyněk, bodlák, pcháč, merlík, chrpu, hluchavku, kopretinu, kostival, mateřídoušku, jetel a mnohé jiné.
Závěr
Příroda nám nabízí mnoho zdrojů, které můžeme využít pro dochucení, zlepšení nutriční hodnoty a zkrášlení sestavy pokrmů na našem stole. Je dobré, že i některé lahůdkářské výrobny už začínají uvažovat o širším využití těchto možností. To ovšem předpokládá připravit ekonomicky efektivní pěstitelské a sklizňové technologie, které by poskytovaly pohotové zázemí cenově zajímavých surovin po co nejdelší sezónu.