Encyklopedie výživy

Jehněčí maso

Jehněčí maso

Autor hesla: Klára Tomášková, Dis.

Za jehněčí maso je považováno maso jehňat mladších šesti měsíců, poté už je řazeno mezi skopové.
Jehněčí maso je je klasifikováno jako maso červené. Díky vysokému množství železa má růžovou až červenou barvu. Čím je jehně mladší, tím je maso světlejší, obsahuje více vody, méně tuku a je méně aromatické.

Obsah tuku u jehněčího masa se pohybuje okolo 12%. U skopového je obsah tuku vyšší, pohybuje se mezi 17 – 21 %. Ovčí tuk patří mezi nejvíce tuhé tuky, proto se pokrmy z jehněčího a skopového masa musí podávat dostatečně teplé, jinak se v nich sráží lůj.

Konzumace jehněčího masa je přínosná pro jeho vysokou biologickou hodnotu, tj. je zrojem plnohodnotných bílkovin. Dálé obsahuje vitamíny B3, B12 a minerální látky železo, selen, zinek.

100 g jehněčího masa obsahuje:
833 kJ = 199 kcal
17 g bílkovin
0 g sacharidů
12 g tuků

ABCDEFGHChIJKLMNOPQRSTUVZ