Encyklopedie výživy

Jód

je nutný pro činnost štítné žlázy. U dětí je zapotřebí pro rozvoj intelektových schopností, velmi nebezpečný je deficit jódu v těhotenství pro vyvíjející se plod. Nedostatek jódu může vést ke vzniku strumy (zvětšení štítné žlázy), někdy se ale projeví příznaky jako je zimomřivost, apatie, zácpa, zvýšení hmotnosti nebo zhoršená pohybová koordinace.

Nejlepším zdrojem jódu jsou mořské ryby a mořští živočichové. Vzhledem k tomu, že jejich spotřeba u nás je stále ještě nízká, je nutno obohacovat jódem kuchyňskou sůl, řada výrobců již používá takto obohacenou sůl i ve výrobě dalších potravin (snídaňové cereálie, uzeniny a další). Výhodným zdojem jódu je i mléko a mléčné výrobky.

Doporučená denní dávka jódu pro dospělého člověka je 150 ug/den, u dětí do 10 let 120-140 ug, ve věku 10-13 let 180 ug, a pro věkovou skupinu 13 -19 let 200 ug.

(Kun)

ABCDEFGHChIJKLMNOPQRSTUVZ