Dobrý den,
měla bych na Vás dotaz, zda mnou níže uvedené jídelničky naší školní jídelny jsou v pořádku. Zda jsou správně sestavené a výživově vyvážené. Mě osobně se zdá, že obsahují zbytečně moc uzeného, smažených jídel.
Děkuji
http://www.sjholice.cz/cs/listopad/
http://www.sjholice.cz/cs/prosinec/
Složení polévek odpovídá základním požadavkům – převažují polévky zeleninové a každý týden je zařazena polévka luštěninová.Mezi hlavními pokrmy by každý týden měl být zařazen pokrm bezmasý nesladký. V případě, že je na výběr ze dvou pokrmů každý den, by týdně měly být na jídelníčku 2 bezmasé nesladké pokrmy. Tyto často v týdnu chybí. Častěji než je doporučeno jsou zařazovány sladké pokrmy (sladký pokrm by měl být na jídelníčku max. 1x v týdnu ).Po sběžném posouzení lze konstatovat, že jsou velmi často zařazovány uzeniny a uzená masa. Např. v jídelníčku na prosinec je uzené maso či uzenina zařazena v těchto dnech – čtvrtek, pátek, následující úterý, středa a ve čtvrtek dokonce v obou pokrmech, v pátek vnitřnosti a v pondělí opět uzené maso. Toto skutečně není žádoucí. Jídelní lístek by v tomto ohledu zasloužil úpravu. Uzené maso a uzeniny pokud jsou do dětského jídelníčku zařazovány, pak zcela výjimečně.S pozdravemMgr. Miroslava Slavíkovávedoucí oddělení hygieny dětí a mladistvých Krajské hygienické stanice Ústeckého kraje se sídlem v Ústí nad Labem, územní pracoviště Teplice