Encyklopedie výživy

Kofein

Kofein je přírodní stimulant nacházející se v kávě (heslo káva v Encyklopedii) , čaji a kakau. Potravinářský průmysl ho používá k výrobě některých limonád, energetických nápojů nebo čokolády. Existuje také jako doplněk výživy (pro sportovce, řidiče apod.), je součástí některých léčiv.

Kofein je rychle vstřebáván do krevního oběhu. Stimulační funkce kofeinu spočívá v tom, že blokuje efekt adenosinu, cž je neuropřenašeč, který má na mozek relaxační vliv a způsobuje, že se člověk cítí unavený. Kofein zvyšuje také hladiny dopaminu a norepinefrinu. Efekt nastupuje za 20 minut po konzumaci a maximální efekt se projeví za hodinu.

Množství kofeinu v mg:

 Zdroj zde:

Espresso                                  30-50

Instantní káva (220 ml)       60-85

Filtrovaná káva (220 ml)      65 -120

Čaj (220 ml)                             25 – 110

Coca cola (330 ml)                  30-60

Mléčná čokoláda (28 g)          1 -15

Hořká čokoláda (28 g)             5 – 35

Kofein má celou řadu pozitivních vlivů na zdraví (heslo káva v Encyklopedii). Některé se přičítají kofeinu jako takovému, jiné jsou vázané na antioxidanty, které se vyskytují v kofeinových nápojích.

Nicméně je nutné mít na paměti, že kofein vyvolává do jisté míry závislost. U citlivých jedinců se také mohou vyskytnout nežádoucí efekty typu úzkost, bolesti hlavy, třes, neklid, nepravidelnosti srdečního rytmu a nespavost. Může dojít přechodně ke zvýšení krevního tlaku.

Bezpečná dávka je jednorázově 200 mg, celodenní 400 mg.

ABCDEFGHChIJKLMNOPQRSTUVZ