Kokosové mléko není mlékem v pravém (a legislativním) slova smyslu. Nicméně podobně vypadá a velmi podobně se také používá.
Získává se z bílé dužiny zralých kokosových ořechů, má hustou konzistenci a krémovou texturu. Ořechová dužina se při jeho výrobě mixuje s vodou, obyčejně se přidává kolem 50 % vody.
Používá se v thajské, havajské, indické, jihoamerické a karibské kuchyni k přípravě polévek, omáček a dezertů.
Energetická hodnota a nutriční hodnoty:
Kokosové mléko je potravinou s vysokou energetickou hodnotou. Více než 90 % jeho energetické hodnoty pochází z tuku. Jedná se z velké části o nasycené tuky, většinou MCT tuky (mastné kyseliny se středně krátkým řetězcem).
100 g kokosového mléka obsahuje průměrně:
960 kJ
2 g bílkovin
23 g tuku
5 g sacharidů
Kyselina laurová, která je hlavní mastnou kyselinou kokosového tuku může zvyšovat hladinu LDL cholesterolu v krvi. Studie ukazují na to, že odpověď LDL cholesterolu na konzumaci kokosového tuku je značně individuální:
Existují určité důkazy o tom, že kokosový tuk může podpořit hubnutí. Některé studie prokazují snížení chuti k jídlu a přechodné zvýšení termogeneze po konzumaci kokosového tuku. Ne všechny studie ale vycházejí shodně.
Další podrobnosti o zdravotních aspektech konzumace kokosového tuku najdete zde:
ABCDEFGHChIJKLMNOPQRSTUVZ