Pořadatel:
Společnost pro výživu, z.s.
organizačně zajišťuje
výživaservis s.r.o.
Termín akce:
3. října 2023
Místo konání:
Praha
Konferenční sál SVS ČR
Slezská 100/7, Praha 2
Organizační pokyny
- Vložné je 1.815 vč. DPH. Pro členy Společnosti pro výživu platí zvýhodněné vložné 1.633,50 Kč vč. DPH.
Jste-li členem SPV a chcete uplatnit slevu na vložné, vyberte v objednávce vložné platné pro členy SPV.
Členem SPV se stáváte a nárok na slevu získáváte po splnění všech podmínek členství. - Závaznou přihlášku proveďte do 1. října 2023.
- Cena zahrnuje odborné přednášky a občerstvení po celou dobu konference.
Akce je garantovaná Českou asociací sester.
Program konference
A) Některé nebezpečné neinfekční složky výživy
B) Od teoretických k praktickým aspektům dietního stravování
C) Cílená redukce hmotnosti
D) Co nás profesně trápí či podporuje (workshop)
8.15 – 9.00 Registrace účastníků
9.00 Oficiální zahájení konference
A) Některé nebezpečné neinfekční složky výživy
1) Ing. Jitka Götzová, Odbor bezpečnosti potravin, Ministerstvo zemědělství ČR
Rizika neinfekčních kontaminantů potravin.
9.00 – 9.20
2) Prof. Ing. Jana Dostálová, CSc., SPV, VŠCHT
Vznik nežádoucích látek při kulinářské úpravě potravin.
9.20 – 9.40
3) Ing. Beverly Hradecká, Ph.D., VŠCHT Praha
Procesní kontaminanty v cereálních výrobcích.
9.40 – 10.00
4) MUDr. Eva Kudlová, CSc., Ústav hygieny a epidemiologie, 1. lékařská fakulta UK Praha
Procesně zpracované potraviny a rizika jejich konzumace.
10.00 – 10.20
5) Mgr. Monika Vychytilová, Lékařská fakulta, Masarykova univerzita, Brno
Domácí zelenina: obsah esenciálních a toxických prvků.
10.20 – 10.40
6) Ing. Matěj Malý, VŠCHT Praha
Hexahydrokanabinol (HHC), psychotropní složka v různých výrobcích nabízených na českém trhu.
10.40 – 11.00
7) Doc. MUDr. František Novák, Ph.D., 4. Interní klinika, 1. lékařská fakulta UK Praha
Alternativní kanabinoidy nejsou bez rizik: kazuistiky z jednotky intenzivní péče.
11.00 – 11.20
Diskuse k přednáškám 11.20 – 11.30
Přestávka 11.30 – 11.40
B) Od teoretických k praktickým aspektům výživy
8) Mgr. Bc. Jan Konvička, MUDr. Marcela Káňová, Ph.D., Mgr. Karin Petřeková, Ph.D., Mgr. Nadezhda Borzenko, Lékařská fakulta, Ostravská univerzita
Vliv nutriční intervence na změny kostní denzity a složení těla u sportovců s rizikem nízké energetické dostupnosti.
11.40 – 12.00
9) Ing. Bc. Petra Koutná, Mgr. Nadezhda Borzenko, Mgr. Karin Petřeková, Ph.D., Mgr. Bc. Jan Konvička, Lékařská fakulta, Ostravská univerzita
Práce s pacienty s poruchami příjmu potravy v nutriční poradně: příklady z praxe
12.00 – 12.20
10) Ing. Václav Tesař, DiS., Univerzita Tomáše Bati, Zlín
Využití nízko-sacharidového a vysoko-tučného stravovacího režimu u pacientu s onemocněním diabetes mellitus.
12.20 – 12.40
11) Bc. Eliška Jemelková, Mgr. Nadezhda Borzenko, Lékařská fakulta, Ostravská univerzita
Fenomén přejídání z pohledu nutriční terapie.
12.40 – 13.00
Diskuse k přednáškám 13.00 – 13.10
Přestávka na oběd 13.10– 13.40
C) Cílená redukce hmotnosti
12) MUDr. Václava Kunová, SPV
Současně užívané moderní diety k redukci hmotnosti – jejich přínosy a rizika.
13.40 – 14.00
13) MUDr. Petr Tláskal, CSc., FN Motol, SPV
Redukce hmotnosti a změny tělesného složení v účinku konzumace vybraných složek výživy a působení střevní mikrobioty.
14.00 – 14.20
14) Mgr. Aneta Sadílková, 3. interní klinika, VFN Praha
Praktické zkušenosti s cílenou nutriční edukací obézních pacientů.
14.20 – 14.40
15) Mgr. Lea Vršecká, Fitness Clinic, Praha
Význam silového cvičení u obézních klientů a jeho správné zařazení do zdravého životního stylu.
14.40 – 15.00
16) Mgr. Bc. Jana Marková, Lékařská fakulta, Masarykova univerzita, Brno
Stigmatizace obézních osob ve zdravotnictví
15.00 – 15.20
Diskuse k přednáškám 15.20 – 15.30
Přestávka 15.30 – 15.40
D) Co nás profesně trápí či podporuje (workshop)
17) Mgr. Věra Andrášková, Masarykův onkologický ústav Brno, Sekce nutričních terapeutů ČAS
Jsou pro nás, nutriční terapeuty, DRG markery důležité?
15.40 – 16.00
18) Mgr. Marieta Baliková, FN Motol, SPV, Sekce nutričních terapeutů ČAS
Problematika práce nutričního terapeuta ve stravovacím provozu.
16.00 – 16.20
19) Bc. Hana Barešová, FN Hradec Králové
Úloha nutričního terapeuta při výběru nového stravovacího softwaru.
16.20 – 16.40
Diskuse k přednáškám 16.40 – 17.00
Závěr konference
Změna v programu vyhrazena