Konference: Ztratí na kvalitě jídlo ve školních jídelnách?
Autor: (peš)
Pardubický deník, 23.5.2009
Po jedenadvacáté se konala konference Školní stravování, kterou uspořádala Společnost pro výživu. Více než patnáct let se odborníci a pracovníci školních jídelen sjíždějí ve druhé polovině května do Pardubic a nejinak tomu bylo i letos. Okolo dvě stě dvaceti kuchařek, vedoucích školních jídelen, výživových metodiků a hygieniček hostil Dům hudby. Stěžejním tématem letošního setkání se stal tzv. „spotřební koš“. „Ten obsahuje deset základních komodit, které musí jídelny a vývařovny plnit a zajistí tak strávníkům správný přísun živin,“ řekla za Alena Strosserová ze Společnosti pro výživu. „Jedná se o maso, ryby, mléko, mléčné výrobky, volný cukr a tuk, ovoce, zeleninu, brambory a luštěniny,“ podotkla.
Do soukroma?
Důležitým bodem byly ovšem i otázky provozu stravovacích zařízení a hygienických předpisů. „Právě hygienické předpisy a normy už dnes působí málokde problémy, protože požadavky v tomto směru už jídelny plní. Větší problém ale nastává v samotném provozování. Města či státní zřizovatelé uvažují v rámci optimalizace o převedení stravovacích zařízení do soukromých rukou. Z ekonomického hlediska by se v takovém případě fungování zařízení prodražilo, ale to asi není to nejpodstatnější,“ uvedla Alena Strosserová. „Důležitější je fakt, že optimalizace bude mít vliv na kvalitu jídla. Lze totiž předpokládat, že vznikne centrální vývařovna a řada těch současných se přemění pouze na výdejny. Jídlo ztratí na kvalitě, protože se bude muset ohřívat. Proto lze očekávat i pokles strávníků,“ vysvětlila problematiku, která vyvolala rozsáhlou diskuzi, Alena Strosserová. Ta považuje otázky školního stravování obecně za nesmírně důležité.
Zásah do výživy
„Nyní se chystáme na velký zásah do výživy. Připravuje se změna doporučených výživových dávek,“ dodala.
Další informace o konferenci: