Pořadatel:
Společnost pro výživu, z.s.
organizačně zajišťuje
výživaservis s.r.o.
Pod záštitou MŠMT
Partnery konference je AG Foods a Orkla Foods Česko a Slovensko.
Termín akce:
24. května a 25. května 2022
Místo konání:
Pardubice
kongresové centrum Paláce Atrium (www.ccafi.cz)
Masarykovo nám. 2799, Pardubice
Ubytování:
Hotel LABE, Masarykovo nám. 2633, Pardubice, kde máme rezervované pokoje
nebo individuální zajištění např. přes booking.com.
Tématem letošní konference je legislativní, zdravotní a nutriční problematika ve školním stravování.
V rámci konference se můžete zúčastnit soutěžní ankety s losováním o ceny.
Moderátoři:
MUDr. Petr Tláskal, CSc., Mgr. Jana Bradová
- Menu:
- Předkrm:
Středomořský koláček s cizrnovým hummusem s červenou řepou, sezamem, mandlovou smetanou s balkánským sýrem a olivami - Polévka:
Silný hovězí vývar z oháňky s masem, libečkovou tarhoňou a zeleninkou julienne - Hlavní chod:
Losos v koprové krustě (možnost i kuřecí maso nebo veganská varianta) s citrónově vínovou máslovou pěnou, špenátem na slanince s ořechy a pomme duchesse - Dezert:
Makový mousse z bílé čokolády s citrónovým krémem (lemon curd) a drobenkou
- Předkrm:
- V případě speciálních dietních požadavků nás prosím kontaktujte na info@vyzivaspol.cz
Od 20,00 h disco večer od společnosti AG foods se slosovatelnými výherními vstupenkami
Organizační pokyny
- Vložné na dvoudenní konferenci je 2.690,- Kč vč. DPH. Pro členy Společnosti pro výživu platí zvýhodněné vložné 2.420,- Kč. vč. DPH.
Vložné zahrnuje organizační a režijní náklady, večerní program včetně občerstvení (večeře), anketu se slosováním o hodnotné ceny. - Ubytování je v hotelu Labe.
- Cena za jednu osobu za 1 noc ve dvoulůžkovém pokoji činí 690,- Kč vč. DPH, včetně snídaně.
- Cena lůžka za 1 noc v jednolůžkovém pokoji činí 1350,-Kč vč. DPH, včetně snídaně.
- Stravování je formou občerstvení zajištěného vystavovateli, případně možnost vlastního stravování v prostorech nákupního centra, kde je konferenční sál.
- Každý účastník obdrží osvědčení o účasti na konferenci.
Program konference
I. den – úterý 24. května 2022 10.00 – 17.00 hodin
9.00 – 10.00 – Registrace účastníků
10.00 – 10.10
Zahájení konference – MUDr. Petr Tláskal, CSc., předseda Společnosti pro výživu, FN Motol, Mgr. Jana Bradová – metodik školního stravování, Krajský úřad Plzeňského kraje
1. BLOK – ŠKOLNÍ STRAVOVÁNÍ V ORGANIZACÍCH ZŘIZOVANÝCH KRAJEM, OBCÍ NEBO JINÝM ZŘIZOVATELEM
10.10 – 10.30
Současnost a budoucnost školního stravování – informace Ministerstva školství, mládeže a tělovýchovy k problematice školního stravování, Ing. Ilona Vaculová, Mgr. Jan Mušuta, MŠMT
10.30 – 10.50
Činnost ČŠI v uplynulém období – Ing. Renata Skutková, ČŠI
10.50 – 11.10
Školní stravování z pohledu hygienické služby – MUDr. Zdeňka Trestrová, MZ ČR, Mgr. Ivana Lukašíková, KHS Zlínského kraje
11.10 – 11.30
Prezentace vystavovatelů a přestávka
11.30 – 11.50
Výživová doporučení pro děti předškolního věku v dětské skupině – Mgr. Alexandra Košťálová, SZÚ a Český gastronomický institut
11.50 – 12.20
Školní stravování z pohledu SZU – RNDr. Irena Řehůřková, Ph.D., prof. MVDr. Jiří Ruprich, CSc., Státní zdravotní ústav – CZVP Brno
12.20 – 12.40
Prezentace vystavovatelů, diskuse k I. bloku přednášek
12.40 – 13.40
Přestávka na oběd
2. BLOK – DIETNÍ STRAVOVÁNÍ A NEDIETNÍ VÝŽIVA V SYSTÉMU ŠKOLNÍHO STRAVOVÁNÍ
13.40 – 14.00
Zdravá třináctka pro dětskou populaci – jak získávat informace – MUDr. Petr Tláskal, CSc., Společnost pro výživu, FN Motol
14.00 – 14.30
Legislativní zakotvení dietního stravování a jeho realizace ve školním stravování – Mgr. Martin Krobot, LF Masarykovy univerzity Brno a Česká asociace nutričních terapeutů
14.30 – 14.50
Dietní pokrmy ve společném stravování – kurzy vaření – postřehy z realizace kurzů vaření – Mgr. Marieta Baliková, Ing. Kamila Toušková, FN Motol, Společnost pro výživu
14.50 – 15.20
Máme to na talíři a není nám to jedno – představení projektu, Mgr. Alexandra Košťálová, Státní zdravotní ústav Praha a Český gastronomický institut
15.20 – 15.30
Diskuse k II. bloku přednášek, přestávka
15.30 – 16.00
Obiloviny ve výživě dětí – doc. Ing. Marcela Sluková Ph.D., VŠCHT Praha
16.00 – 16.30
Způsoby zpracování ovoce a zeleniny, jejich výhody a nevýhody – doc. Ing. Aleš Rajchl, Ph.D., VŠCHT Praha , Společnost pro výživu
16.30 – 16.50
Co s nadbytkem hotových pokrmů – organizace Zachraň jídlo
16.50 – 17.10
Diskuse k II. bloku přednášek, závěr
18.30 – 20.00 Večeře zdarma ve velké restauraci hotelu Labe (informace výše)
20.00 – … Disco zábava v malé restauraci hotelu Labe (informace výše)
II. den – středa 25. května 2022 od 9.00 – 15.00 hodin
3. BLOK – MIKROŽIVINY, JEJICH VÝZNAM A VÝSKYT V DĚTSKÉ POPULACI
9.00 – 9.30
Deficity mikroživin v dětské i dospělé populaci – MUDr. Petr Tláskal, CSc., Společnost pro výživu, FN Motol
9.30 – 10.00
Vitamin C, orientační vyšetření v rámci hospitalizace dětí – prim. MUDr. Jan Boženský, Nemocnice AGEL Ostrava – Vítkovice
10.00 – 10.30
Doporučení pro suplementaci dětí a dospívajících vitaminem D – MUDr. Zdeněk Zíma, dětská endokrinologie Litoměřice
10.30 – 11.00
Jaký význam má vitamin K2 v dětské výživě – prim. MUDr. Jana Čepová,PhD., MBA, FN Motol
11.00 – 11.30
Diskuse k III. bloku přednášek, přestávka
11.30 – 12.00
Veganství u dětí, problematika jodového zásobování či příjmu jiných mikroživin – MUDr. Martin Světnička, FNKV + 3. LF UK
12.00 – 12.30
Vývary jako zdroje minerálních látek – Mgr. Katarína Orlovská, Masarykova univerzita v Brně
12.30 – 12.50
Zdroje mikroživin ve výživě školních dětí – RNDr. Mgr. Zuzana Šmídová, Ph.D., VÚPP
12.50 – 13.30
Diskuse k III. bloku přednášek, přestávka na oběd
4. BLOK – OD TEORIE K PRAXI
13.30 – 14.00
Umíme to bez lepku – představení projektu – Mgr. Michal Malát, Asociace školních jídelen, BONNO
14.00 – 14.30
Školní jídelna jako součást školského systému – teorie, příklady z praxe – Mgr. Hana Rohová, ředitelka školní jídelny Kojetín
14.30 – 14.50
Specifika stravování žen – MUDr. Václava Kunová, NUTRADIT, Společnost pro výživu
14.50 – 15.00
Závěr konference
Změna programu vyhrazena