Encyklopedie výživy

Kuskus

Kuskus je obilovina původem ze severní Afriky a Středního východu určená k rychlé přípravě v domácnosti nebo v gastronomii. Jedná se o těstovinu z tvrdozrnné pšenice semoliny nebo o kombinaci semoliny a pšeničné mouky.

Kuskus existuje v mnoha variantách:

  • z bílé pšenice
  • celozrnný – má více vlákniny a vyšší obsah železa
  • perlový – Izraelský – má delší dobu varu a oříškovou chuť

Kuskus z bílé pšenice nemá v zásadě žádné nutriční benefity oproti jiným výrobkům z bílé mouky a může mít dokonce v závislosti na konkrétním druhu relativně vysoký glykemický index.

Nutriční hodnoty na 100 g kuskusu v suchém stavu – průměrně:

Energie 1574 kJ

Bílkoviny 12.8 g

Tuky 0.6 g

Sacharidy 77.4 g

Vláknina 5 g

ABCDEFGHChIJKLMNOPQRSTUVZ