Kuskus je obilovina původem ze severní Afriky a Středního východu určená k rychlé přípravě v domácnosti nebo v gastronomii. Jedná se o těstovinu z tvrdozrnné pšenice semoliny nebo o kombinaci semoliny a pšeničné mouky.
Kuskus existuje v mnoha variantách:
- z bílé pšenice
- celozrnný – má více vlákniny a vyšší obsah železa
- perlový – Izraelský – má delší dobu varu a oříškovou chuť
Kuskus z bílé pšenice nemá v zásadě žádné nutriční benefity oproti jiným výrobkům z bílé mouky a může mít dokonce v závislosti na konkrétním druhu relativně vysoký glykemický index.
Nutriční hodnoty na 100 g kuskusu v suchém stavu – průměrně:
Energie 1574 kJ
Bílkoviny 12.8 g
Tuky 0.6 g
Sacharidy 77.4 g
Vláknina 5 g
ABCDEFGHChIJKLMNOPQRSTUVZ