Konzumace potravin, bohatých na mononenasycené (MUFA) tuky (olivový olej), n – 3 polynenasycené (PUFA) tuky (rybí tuk), dietní vlákninu, antioxidanty a další substance, jako je např. squalen je spojena s nižším rizikem kardiovaskulárního onemocnění a infarktu myokardu. Vysoké hodnoty kyseliny olejové, n – 3 PUFA, antioxidantů ( α – tokoferolu a squalenu) a nízké hodnoty cholesterolu a SFA v naší stravě mohou znamenat vysvětlení pro uvedený výborný účinek.
MUFA kyseliny se z 90 % vyskytují ve formě cis. Kromě preventivního pozitivního účinku na kardiovaskulární onemocnění je dále pozitivní vztah s krevním tlakem, tedy vliv na jeho snížení, u osob, které se stravují „Středozemní dietou“ . Ta obsahuje 38 % celkového tuku a 22 % MUFA kyselin. Velmi pozitivně se projevuje squalen, který se vyskytuje v oleji olivovém v 1 % a v oleji amarantovém v 7 %. Redukuje cholesterol a triacylglyceroly u hyperlipidemických osob.
Epidemiologické a klinické studie s rybími tuky ( kyselina eikosapentaenová a dokosahexaenová ) ukázaly signifikantní vliv na prevenci kardiovaskulárního onemocnění. Konzumace ryb 1 – 2 týdně snižuje riziko náhlých srdečních příhod – úmrtí z 52 % a to ve srovnání s konzumací ryby 1x za měsíc.
Podle:
Zadák Z., Hyspler R., Tichá A.
Sborník z konference International Nutrition & Diagnostics ( INDC ) 2011, 27.