Dobrý den,
můj dotaz se týká výživových hodnot čerstvé verzus mražené zeleniny.
Je při každodenním vaření možné nahradit zeleninu čerstvou zeleninou mraženou nebo je lépe zůstat u čerstvé?
Má mražená zelenina výrazně horší hodnoty než zelenina čerstvá?
Děkuji
Dobrý den,
Na Váš dotaz není jednoznačná odpověď, protože nutriční hodnota zeleniny velmi závisí na způsobu zpracování a skladování. Pokud je zmrazená zelenina před zmrazením šetrně zpracována, zmrazena průmyslově (velice rychle), skladována bez přístupu vzduchu a použita pro přípravu pokrmů zmrazená, pak si zachová velice vysoký obsah vitaminů a dalších prospěšných látek. Pokud čerstvou zeleninu necháte před použitím delší dobu nakrájenou, obsah prospěšných látek se velice sníží a někdy nemusí obsahovat vitamin C. Používání zmrazené zeleniny je ve většině případů výhodnější než používání zeleniny čerstvé. Výrobci průmyslově zpracované zeleniny také více sledují obsahy nežádoucích kontaminatů (zbytky agrochemikálií apod.).
Závěr:
Zmrazená zelenina určitě nemá výrazně horší nutriční hodnotu než zelenina čerstvá a může ji mít dokonce i vyšší.
S pozdravem
Jana Dostálová