Dobrý den,
spolu s několika rodiči iniciujeme veřejnou schůzku s provozovatelem školního a předškolního stravování firmou Scholarest(dříve Eurest). Protože s pestrostí ani kvalitou jídel nejsme spokojeni, rádi bychom od vás věděli, jak firma své šéfkuchaře školí. Má pravděpodobně svá interní školení. Máte přehled, zda se šéfkuchaři této firmy školí i v rámci jiných (vašich) programů? Jaká školení (certifikace) jsou dle vašeho názoru hodnotná? Účastní se jídeny firmy Scholarest(Eurest) soutěží o školní jídelnu – jaké mají výsledky? Které školní jídelny tohoto řetězce byste na základě kvalitního a pestrého jídelníčku i správnosti postupů při přípravě doporučili?
A ještě jiný dotaz: existuje norma na maximální zastoupení polotovarů na úkor čerstvých surovin v týdenním plánu (jídelníčku). Jestli spotřební koš řeší i polotovary na úkor čerstvých surovin, což nevím. Zdá se nám, že Scholarest vaří více z prášku a koncentrátů, než z čerstvých surovin.
Velmi děkuji
Vážená paní,
na Váš dotaz ohledně školní jídelny ve Vašem městě bohužel nemůžeme konkrétně odpovědět, neboť se jedná o firmu, která nespadá do naší kompetence a má svá interní pravidla. Avšak obecně Vám mohu sdělit, že pracovníci školních jídelen, nevyjímaje pracovníky cateringových firem, poskytujících školní stravování jsou povinni se:
1. každoročně proškolit v oblasti hygieny což jim ukládá zákon č. 258/2000 Sb. o ochraně veřejného zdraví, v platném znění
2. vzhledem k tomu, že je jim poskytována dotace od státu (jsou zařazeni do rejstříku škol a školských zařízení) musí dodržovat:
* zákon č. 561/2004 Sb. o předškolním, základním, středním, vyšším odborném a jiném vzdělávání (školský zákon), v platném znění
* vyhlášku č. 107/2005 Sb. o školním stravování, v platném znění
3. dále musí samozřejmě respektovat všechny další předpisy vztahující se ke školnímu stravování (naše i evropská nařízení)
Dále bych odpověděla na jednotlivé otázky:
1) Máte přehled, zda se šéfkuchaři této firmy školí i v rámci jiných (vašich) programů? – nemáme
2) Jaká školení (certifikace) jsou dle vašeho názoru hodnotná? – nelze jednoznačně odpovědět, záleží na erudovanosti lektorů
3) Účastní se jídelny firmy Scholarest (Eurest) soutěží o školní jídelnu – jaké mají výsledky? – kromě letošního ročníku se v předchozích letech zúčastnili; dostali se i do finále;
4) Které školní jídelny tohoto řetězce byste na základě kvalitního a pestrého jídelníčku i správnosti postupů při přípravě doporučili? – takové doporučení Vám nemůžeme poskytnout (bylo by třeba znát názory strávníků z jednotlivých jídelen a i tak není zaručena objektivita hodnocení)
5) Existuje norma na maximální zastoupení polotovarů na úkor čerstvých surovin v týdenním plánu (jídelníčku) – bohužel taková norma neexistuje
6) Spotřební koš řeší i polotovary na úkor čerstvých surovin – neřeší, protože se automaticky předpokládá, že dětem se připravují pokrmy převážně z čerstvých surovin
Pokud máte obavu, že strava pro Vaše děti je připravována převážně z polotovarů, obraťte se na Českou školní inspekci, Krajskou hygienickou stanice ve Vašem kraji nebo na Krajský úřad a požádejte je o součinnost.
V každém případě nejúčinnějším řešením by měla být schůzka s poskytovatelem stravy a případně za účasti výše zmíněných institucí.
Bc. Anna Packová