Mléko
Autorka hesla: Klára Tomášková, Dis.
Mléko je potravina, nikoliv nápoj. Je určeno pro výživu mláďat savců. Mléka různých druhů savců se liší obsahem tuků a bílkovin. Například telata se rodí 50-ti kilová, a proto kravské mléko obsahuje více bílkovin než mléko mateřské.
Mléko obsahuje plnohodnotné bílkoviny, které organismus člověka dokáže využít z 97 – 98 %. Tuk, který je obsažený v mléce, je lehce stravitelný a pomáhá vstřebávat vitaminy A a D, které se v mléce vyskytují. Mléko je zdrojem vitaminů skupiny B a významným zdrojem vápníku, jehož vstřebávání podporují další látky obsažené v mléce (laktóza, vitamin D, aminokyselina lysin). Mléčný cukr, laktóza, je lehce stravitelný, pozitivně ovlivňuje střevní mikroflóru a podporuje vstřebávání živin.
Konzumní mléko musí projít tepelnou úpravou, která zničí choroboplodné zárodky.
Po konzumaci mléka vzniká v ústech jemný povlak, který může být subjektivně vnímán jako hlen, což dalo vzniknout mýtu, že mléko zahleňuje.
Z mléka se vyrábí mléčné výrobky jako je máslo, smetana, jogurty, kyselá mléka, tvarohy a sýry.
Zakysané mléčné výrobky jsou vhodnější především pro jejich pozitivní vliv na střevní mikroflóru, mají nižší obsah laktózy a lepší vstřebatelnost železa, vápníku a fosforu.
Mléko a mléčné výrobky patří pro svůj obsah bílkovin, vápníku a vitaminů mezi potraviny s vysokou biologickou hodnotou. Protože mléčný tuk obsahuje převážně nasycené mastné kyseliny, měli bychom preferovat mléko a mléčné výrobky s nižším obsahem tuku (u zakysaných mléčných výrobků do 3 % tuku, u sýrů do 30 % tuku v sušině).
Složení kravského mléka:
Voda 87,5 %
Sušina 12,5 %
Bílkoviny – kasein 3 %, albuminy, globuliny 0,5 %
Sacharidy – laktóza 4,8 % (mateřské mléko 5 %)
Lipidy – 3,5 – 4,5 % (ovčí mléko 7 % tuků)
Vitaminy: A, D, B1,B2,B3, B5, B6, B9, B12
Minerální látky: Ca, P, Mg, S, Na, K, Cl + stopové prvky (mangan, kobalt, zinek, měď)
Barviva – beta-karoten (ze zeleného krmení, mléko má nažloutlé zbarvení), flavinová barviva (zbarvují syrovátku, vitamin B2)
Enzymy
Plyny – CO2, N (nadojené)
Somatické buňky (z dojení)