Dobrý den,
chtěla bych se zeptat zda může být krupicová kaše podávána jako hlavní jídlo v MŠ?
Dále mi bylo tvrzeno vedoucí jídelny, že sladké jídlo není posuzováno jako bezmasé. Ze strany rodiče, byla totiž vznesena stížnost, že děti měli v daném týdnu pouze 2x maso a dle spotřebního koše a doporučované pestrosti stravy je to nedostačující.
Dotaz pokládám jako členka stravovací komise, abych mohla adekvátně reagovat na podobné stížnosti.
Dobrý den,
odpovídám na dotaz, zda krupicová kaše může být jako hlavní chod v mateřské škole. Nejprve vyjádření k pokrmu bezmasému. V hodnocení pestrosti podávané stravy jsou sladká jídla hodnocena zvlášť a zvlášť jídla bezmasá, kam řadíme i jídla zeleninová, bezmasá slaná. Sladký hlavní pokrm by se měl objevit v sestavě jídelního lístku při průměrném 22 denním cyklu 1x za 10 dnů, to znamená asi 2x v měsíci (podávání pouze obědů), pokud celodenní provoz, tak může být i 2x na večeři.
U dětí předškolního věku jsou sladká jídla velmi oblíbena. Obilné kaše, odpradávna základní součást jídelníčku, byly původně podávány na přesnídávky. Vzhledem k oblíbenosti u dětí se nyní obvykle podávají jako hlavní chod, maximálně 1x v měsíci (např. krupicová kaše, krupicová kaše s ovesnými vločkami, pohanková kaše, rýžová kaše, jáhlová kaše a nákypy atp.). U žáků základní školy jsou kaše také součástí hlavního chodu a mohou být podávány i jako moučník. (Publikace Výživa a stravování dětí předškolního věku, žáků základních a středních škol, SPN, autor MUDr. Hnátek a kolektiv). Pokud se ke krupicové kaši vhodně doplní polévka (např. zeleninová, bramborová, s drožďovými knedlíčky, rajská, z vaječné jíšky atp.) a doplňková jídla s podílem vajec, ryb, masa, luštěnin a zeleniny, může být mléčná kaše vhodným doplňujícím ukazatelem spotřeby mléka.
Pokud bylo zařazeno v jednom týdnu 2x maso, luštěniny, zeleninový pokrm a pokrm sladký, není to nic proti ničemu. Další týden by bylo vhodné zařadit maso 3x-4x, z toho také ryby, je sestava dostatečně pestrá. U mateřské školy je třeba přihlédnout i k jídlům doplňkovým (přesnídávky, svačiny), které by měly hlavní chod dovažovat.
O. Johanidesová