Výživa obecně

Nové potravinářské aditivum – Steviol glykosid

Nové náhradní sladidlo Steviol glykosid se začalo v Evropě užívat na konci roku 2011. Toto sladidlo se vyskytuje v listech rostliny Stevia rebaudiana Bertoni. Hlavními glykosidy jsou steviosid, rebaudiosid, dulkosid a steviolbiosid. Toto sladidlo je nízkokalorické, je vhodné pro diabetiky a osoby trpící fenylketonurií. Jeho sladkost je přibližně 40 – 300 x větší než sacharosy. Denní dávka sladidla je 4 mg na kg váhy člověka.

Značná část výrobců nealkoholických nápojů začala vyrábět nápoje oslazené tímto sladidlem a rovněž se začala výroba tabletek pro slazení. Tyto nápoje s přísadou steviolu jsou nízkoenergetické.

Někteří výrobci začali pro slazení užívat přímo listy Stevie Rebaudiana, což je ovšem v Evropě zakázáno. O bezpečnost takových nápojů se stará EFSA.

Podle:
D. Winklerová, J. Vrkoslavová
Sborník z konference 12. International Nutrition & Diagnostics Conference, 41.