Globální aliance pro zlepšení výživy (GAIN) se ustanovila v roce 2002 jako aliance dárců grantů. V první fázi to bylo 23 grantů, které přinášely 38 milionů $, které měly podpořit národní program obohacování potravin.
Ten byl v roce 2002 ustanoven ve 14 zemích s cílem dodávat obohacené potraviny 450 milionům lidí po dobu 3 let. Z tohoto počtu lidí má riziko deficitu vitaminů a minerálních látek 230 milionů. V programu se jedná o přidávání železa, vitaminu A a multi – mikroživin pro deficitní populaci prostřednictvím potravin, ze kterých jako nosiče byly vybrány sójová omáčka a pšeničná mouka v Číně, cukr a pšeničná mouka v Dominikánské republice. Současně s tím se provádějí studie, které mají zjistit celkové pokrytí utilizace, biologický přínos, vědomý vývoj, školní výkon a produktivitu práce.
V Africe umírá každý rok 600.000 dětí ve věku do 5 let na obecné dětské onemocnění a na deficit vitaminu A. Při porodu umírá každý rok více než 16.000 žen na anemii a více než 2 miliony novorozenců má velké riziko úmrtí právě z toho důvodu, že jejich matka má anemii. Existují však i materiály, podle kterých lze předpokládat, že by se úmrtí matek mohlo snížit až o 40 % při dobré výživě především s dostatečným množstvím vitaminu A.
Ve 40 afrických zemích existuje současně anemie z deficitu železa a ta snižuje produktivitu práce přibližně o 1,5 bilionů $ ročně. Dále dochází k špatnému – nedostačujícímu vyučování ve škole, což způsobuje, že tyto děti pak v dospělosti mají malou produktivitu práce, což ročně činí 500 milionů $.
Nedávno uveřejněná zpráva udává, že redukce deficitu vitaminu a minerální látky prostřednictvím obohacování potravin stojí minimum peněz a má velmi příznivý dopad. Tak např. investovaných 0,2 bilionů US $ od dárců po dobu 5 let dává účinnou ochranu proti deficitu vitaminů a minerálních látek pro 380 milionů afrických žen a dětí.
Strategie zlepšení výživy zahrnuje pšeničnou mouku, kukuřičnou mouku a rostlinné oleje. GAIN připravil národní program obohacování potravin za 20 milionů $ pro 8 zemí v Africe, viz tabulku. Ve všech zemích se přidával vitamin A, někde i vitamin B, zejména kyselina listová a dále železo, zinek a jod podle potřeby té které země. Jako nosiče byla zvolena pšeničná mouka, kukuřičná mouka a rostlinný olej. Přidávání vitaminu A je technologicky jednoduché. Obohacený olej konzumuje přibližně 500 milionů lidí, jodidovanou sůl konzumují dvě třetiny domácností v Africe.
země | obohacená potravina | přídavek |
Burkina Faso | bavlníkový olej | vitamin A |
Cote d´Ivoire | palmový olej, bavlníkový olej, pšeničná mouka | vitamin A, železo, kyselina listová |
Ghana | rostlinný olej, pšeničná mouka | vitamin A, železo |
Mali | bavlníkový olej | vitamin A |
Maroko | rostlinný olej, pšeničná mouka | vitaminy A a B, železo |
Nigerie | sůl, cukr, rostlinný olej, mouka pšeničná a kukuřičná | vitamin A, železo, jód |
Jižní Afrika | pšeničná a kukuřičná mouka | vitaminy A a B, kys. listová, železo |
Zambie | kukuřičná mouka | vitaminy A a B, kys. listová, železo, zinek |
GAIN se snaží program obohacování potravin dále v Africe rozšiřovat za přispění grantů různých organizací. Po 7 létech má GAIN v plánu investovat 90 milionů $ do dalších 47 afrických zemí.
Podle: M. Van Ameringen
Nutriview 2005 / 3, 19-22