Ořechy patří mezi potraviny s vysokou energetickou hodnotou a jsou bohaté na bílkoviny. Zároveň dodávají značné množství kvalitních druhů tuků. V prevenci civilizačních chorob hraje význam také v nich obsažená minerální látka selen.
Několik studií prokázalo snížení rizika kardiovaskulárních chorob při konzumaci ořechů, včetně arašídů (ty však patří mezi luštěniny).
Při pravidelné konzumaci ořechů a arašídů dochází ke snížení hladiny LDL-cholesterolu. Způsobuje to příznivé složení tuku v ořeších a arašídech společně s přítomností vlákniny, draslíku, hořčíku, vápníku, vitaminu E, fytosterolů a fenolických sloučenin, resveratrolu a argininu.
Počítá se s denním množstvím 1 unce, což je 28 g.
Nutriční význam mají všechny druhy ořechů:
- vlašské ořechy
- para ořechy
- kešu
- lískové
- pekanové
- makadamia
- mandle
- pistácie
- piniové oříšky
Velmi výhodné jsou mandle a lískové ořechy pro svůj vysoký obsah jinak nedostatkového a antioxidačně působícího vitaminu E. Nejvyšší obsah selenu mají para ořechy.
ABCDEFGHChIJKLMNOPQRSTUVZ