Encyklopedie výživy

Pórek

Pórek (Allium porrum)

Autor hesla: Klára Tomášková, Dis.

Pórek patří spolu s cibulí a česnekem mezi druhy cibulové zeleniny. Liší se od cibule tím, že nemá žádnou cibulku a jeho stonek je mnohem silnější. Oproti cibuli obsahuje více sacharidů, více minerálních látek a kyseliny listové (64 ug /100g).

Typické aroma způsobují éterické oleje s obsahem síry. Stejně jako cibule a česnek obsahuje i pórek látku zvanou alicin, která má antibakteriální účinky.

Pórek je zdrojem vlákniny, vitaminu C, beta-karotenu (provitamin A) a vitaminů skupiny B, a to hlavně kyseliny listové. Dále obsahuje minerální látky, mezi které patří železo, draslík, hořčík, vápník, fosfor a zinek. Zelená část pórku obsahuje více minerálních látek a vitaminů, než bílá část.

Pórek dodává pokrmům jemně pikantní chuť. Je vhodný do polévek, na zapékání, do omáček či zeleninových směsí. Čertvý pórek je výborný na chleba, do pomazánek nebo salátů.

100g pórku obsahuje:
164 kJ = 39 kcal
1,5 g bílkovin
7 g sacharidů
0,3 g tuků
1,8 g vlákniny

ABCDEFGHChIJKLMNOPQRSTUVZ