2024/6
Ing. Hana Pejšová, Ph.D., Mgr. Ing. Kateřina Tichá, 1. lékařská fakulta Univerzity Karlovy a Všeobecná fakultní nemocnice, Praha
Abstrakt
Nabídka rostlinných alternativ potravin živočišného původu v posledních letech narůstá a zároveň stoupá i jejich obliba mezi spotřebiteli. Cílem práce bylo zhodnotit, jak je odborná a laická veřejnost informována o rozdílech ve složení a kvalitě rostlinných alternativ živočišných potravin. Práce sledovala oblibu jednotlivých druhů rostlinných alternativ u obou skupin respondentů, dále jejich stravovací návyky, zejména ve vztahu k alternativní výživě. Výsledky ukázaly, že informovanost laické veřejnosti o nutričním složení rostlinných alternativ potravin živočišného původu je významně nižší než u odborníků. Odborníci také častěji věnují pozornost informacím na etiketách potravin a hodnotí své stravování jako „zdravější“ než laická veřejnost. Vzdělání v oblasti výživy naopak nemělo významný vliv na zkušenosti s alternativními směry stravování ani na frekvenci konzumace rostlinných alternativ živočišných produktů.Klíčová slova: mléko, maso, rostlinné alternativy, nutriční složení
Celý článek (PDF)
Abstract
The supply of plant-based alternatives to animal-based foods has been growing in recent years, and their popularity among consumers has also been increasing. The aim of this study was to assess how the professional and public is informed about the diff erences in composition and quality of plant-based alternatives to animal foods. The study investigated the popularity of diff erent types of plant-based alternatives among both groups of respondents, as well as their dietary habits, especially in relation to alternative diets. The results showed that the general public’s awareness of the nutritional composition of plant-based alternatives to animal foods is signifi cantly lower than that of experts. Professionals are also more likely to pay attention to information on food labels and to rate their diets as ‚healthier‘ than the public. In contrast, nutrition education did not have a signifi cant eff ect on experience with alternative dietary patterns or on the frequency of consumption of plant-based alternatives to animal products.Keywords: milk, meat, vegetable alternatives, nutritional composition