Konference Školní stravování 2013
Ke zdravé výživě školních dětí
14. – 16. 5. 2013
Je možné přihlásit se na celou konferenci nebo pouze
na středu 15. 5. 2013.
ÚTERÝ ODPOLEDNE – BOJ PROTI DĚTSKÉ OBEZITĚ A ROLE ŠKOLNÍ JÍDELNY
Zahájení ve 13:30 hod. (13:30 – 16:30)
Moderuje: MUDr. Petr Tláskal CSc., Mgr. Veronika Březková
I. BLOK
Úvod konference – MUDr. Petr Tláskal ,CSc., předseda Společnosti pro výživu
FÓRUM PREVENCE DĚTSKÉ NADVÁHY A OBEZITY – MUDr. H. Zamrazilová, Ph.D., Endokrinologický ústav Praha
Aktivace vybraných momentů edukace a životního stylu ve školním prostředí
MUDr. Jarmila Rážová, Ph.D., MZ ČR, vrchní ředitelka pro ochranu veřejného zdraví a řízení hygienické služby
Pohled hygieny na automaty a bufety ve školách ve vztahu ke zdravé výživě
PhDr. Helena Hnilicová, Ph.D., 1. LF UK
Jak bojují proti nezdravým automatům ve školách v jiných zemích
Bc. Anna Packová, Magistrát města Brna
Stravovací návyky dětí a automaty ve školách – ZBP
DISKUZE K PŘEDNÁŠENÝM TÉMATŮM
PŘESTÁVKA
II. BLOK
Doc. PhDr. Slávka Fraňková, DrSc., Katedra psychologie FF UK
Některé negativní vlivy reklamy na jídelní chování dětí
Prof. Ing. Jana Dostálová, CSc., VŠCHT Praha
Luštěniny
Bc. Tereza Fujáková, LF MU Brno
Pitný režim ve školách a jak ho naplňovat
DISKUZE K PŘEDNÁŠENÝM TÉMATŮM
FIRMA AG FOODS GROUP A.S. SRDEČNĚ ZVE ÚČASTNÍKY KONFERENCE NA DISKOTÉKU, KTERÁ SE KONÁ V ÚTERÝ 14. 5. 2013 VEČER OD 20:00 V RESTAURANTU PHILADELPHIA,
DŮM TECHNIKY (1. PATRO),
NÁMĚSTÍ REPUBLIKY.
STŘEDA DOPOLEDNE – JAK NAPLNIT SPOTŘEBNÍ KOŠ
(9:00 – 12:00)
Moderuje: Ing. Jarmila Blattná, CSc., Ing. Ludmila Věříšová, CSc.
III. BLOK
Ing. Ludmila Věříšová, CSc., SPV
Spotřební koš – zařazování potravin a koeficienty
Monika Křtěnská, vedoucí školní jídelny Praha 9
Co očekávají rodiče od školního stravování?
Doc. Ing. Ivana Capouchová, ČZU Praha
Obilniny a pseudoobilniny ve školním stravování
Mgr.Miroslava Slavíková, Krajská hygienická stanice Ústí nad Labem
Luštěniny a obilniny – jak zajímavě sestavit jídelní lístek, aby se naplnil SK
DISKUZE K PŘEDNÁŠENÝM TÉMATŮM
PREZENTACE FIREM – FORMOU UPOUTÁVKY A POZVÁNKY KE STÁNKŮM
PŘESTÁVKA
IV. BLOK
Doc. Ing. Kamila Míková, CSc., VŠCHT Praha
Drůbeží maso, strojně oddělené maso a výrobky z něj – vhodnost pro školní stravování
Ing. Tomáš Potůček
Problematika ryb na českém trhu
Prof. Ing. Vojtěch Rada, CSc., ČZU Praha
Probiotické bakterie v mléčných kysaných výrobcích
Ing. Jaroslav Havlík, ČZU Praha
Antioxidanty v ovoci a zelenině, jak nejlépe naplnit spotřební koš
DISKUZE K PŘEDNÁŠENÝM TÉMATŮM
STŘEDA ODPOLEDNE – LEGISLATIVA A EKONOMIKA ŠKOLNÍHO STRAVOVÁNÍ
(13:30 – 16:30)
Moderuje: Bc. Packová Anna, Bc. Strosserová Alena
V. BLOK
Mgr. Pavel Zeman, Jindřichův Hradec
Hospodaření školy a školních jídelen v roce 2013
MŠMT
Aktuální zprávy z MŠMT ke školnímu stravování
Ministerstvo zdravotnictví
Aktuální změny v oblastí i státního dozoru
PANELOVÁ DISKUZE K AKTUÁLNÍ OTÁZKÁM ŠKOLNÍHO STRAVOVÁNÍ
za přítomnosti zástupců ministerstev, ČŠI a dalších.
PREZENTACE FIREM – FORMOU UPOUTÁVKY A POZVÁNKY KE STÁNKŮM
PŘESTÁVKA
VI. BLOK
PREZENTACE FIREM – FORMOU UPOUTÁVKY A POZVÁNKY KE STÁNKŮM
Mgr. Eva Dvořáčková, ČMOS Praha
Nový zákoník práce a jeho dopady na školu a školní jídelny a pracovně právní vztahy
Bc. Alena Strosserová, Bc. Anna Packová a Ing. Zdeněk Hladík
Fotogalerie ze soutěže o nejlepší školní oběd
DISKUZE K PŘEDNÁŠENÝM TÉMATŮM
FIRMA VITANA A. S. ZVE VŠECHNY ÚČASTNÍKY KONFERENCE VE STŘEDU 15. 5. 2013 OD 20:30 HODIN NA KONCERT V DOMĚ HUDBY S NÁZVEM „ABBA SHOW – MAMMA MIA“. KONCERTOVAT BUDE KAPELA JAM & BAZAR A ZAZNÍ VŠECHNY NESTÁRNOUCÍ HITY SKUPINY ABBA. VSTUPENKU S PROGRAMEM OBDRŽÍ ÚČASTNÍCI PŘI PREZENCI.
ČTVRTEK DOPOLEDNE – CO JEŠTĚ MUSÍME VĚDĚT
(9:00 – 11:30)
Moderuje: Mgr. Miroslava Slavíková, MUDr. Jan Ševčík
VII. BLOK
Ing. Alena Fürstová, Ústředí ČŠI Praha
Hospodaření školní jídelny, účtování závodního stravování
Doc.MVDr. Vladimír Ostrý, CSc., SZU Praha, pracoviště Brno
Identifikace nebezpečí výskytu plísní v potravinách a pokrmech v kuchyních a možnosti jejich prevence
MVDr. Pavel Otoupal, SPV
Správná praxe a HACCP – problémy a možnosti řešení
MUDr. Jana Pilnáčková, Krajská hygienická stanice Libereckého kraje
Audity HACCP ve školní kuchyni
DISKUZE K PŘEDNÁŠENÝM TÉMATŮM
PŘESTÁVKA
VIII. BLOK
Mgr. Veronika Březková, Masarykův onkologický ústav
Peklo na talíři a další pekelnosti na internetu
Ing. Jaroslav Havlík, ČZU Praha
Hysterie kolem „Éček“, co musíme vědět
Mgr. Sylva Štajnochrová, LF MU Brno
Mléko ano, nebo ne?
Mgr. Jana Stávková, LF MU Brno
Slazené nápoje ve školním stravování a jejich vliv na dětskou obezitu
Ing. Tomáš Potůček
Křehčení a podobné úpravy mas
DISKUZE K PŘEDNÁŠENÝM TÉMATŮM
Závěrečné slovo – MUDr. Tláskal Petr, CSc., předseda Společnosti pro výživu