Školní stravování 2014
datum 20. – 22.5.2014
50. výročí systému školního stravování
Konference je akreditována MŠMT č.j.516/2012-25
ÚTERÝ ODPOLEDNE – 50.VÝROČÍ SYSTÉMU ŠKOLNÍHO STRAVOVÁNÍ
zahájení ve 13:00 hod. (13:00 – 17:00)
Moderuje: MUDr. Petr Tláskal, CSc., Prof. Ing. Jana Dostálová, CSc.
I.BLOK
Úvodní slovo konference
Ministr školství, mládeže a tělovýchovy – PhDr. Marcel Chládek, MBA
Školní stravování – výhled do budoucnosti
Zástupce hlavního hygienika ČR – MUDr. Jarmila Rážová, Ph.D.
Ozdravění školního stravování z pohledu hygienika
Ing. Eva Šulcová
Vznik a vývoj školního stravování v Československu
Ing. Ludmila Věříšová, CSc.
Školní stravování po roce 1990
Bc. Alena Strosserová a Bc. Anna Packová
Srovnání současného českého školního stravování se světovým
Bc. Jana Bradová
50. výročí systému školního stravování v terénu
II.BLOK
MUDr. Petr Tláskal, CSc., Společnost pro výživu
Specifika dětské výživy
MUDr. Jarmila Rážová, Ph.D., MUDr. Zdeňka Trestrová, Ministerstvo zdravotnictví ČR
Monitoring nabídky potravin ve školách
MUDr. Helena Hnilicová, I. LF Univerzita Karlova Praha
Regulace automatů a bufetů ve školách
PaeDr. Eva Marádová, CSc., PedF, Univerzita Karlova Praha
Postavení pracovníků školních jídelen
Mgr. Ludmila Štvánová, radní pro školství a volný čas Praha
Magistrát hlavního města a školní stravování
TISKOVÁ KONFERENCE
STŘEDA DOPOLEDNE – DIETNÍ STRAVOVÁNÍ VE ŠKOLNÍCH JÍDELNÁCH
(9:00 – 12:00)
Moderuje: Ing. Ludmila Věříšová CSc., MVDr. Pavel Otoupal, MUDr. Jan Ševčík
III.BLOK
RNDr. Jitka Krmíčková, MŠMT
Novela vyhlášky o školním stravování
Ing. Alena Fürstová, ČŠI
Zkušenosti s dietním stravováním bez vyhlášky
MUDr. Zdeňka Trestrová, Ministerstvo zdravotnictví ČR
Dietní stravování z pohledu hygienika
Doc. MUDr. Pavel Kohout, Ph.D. Thomayerova nemocnice Praha
Celiakie a další nemoci vyžadující dietu i ve školním stravování
DISKUZE K PŘEDNÁŠENÝM TÉMATŮM
IV.BLOK
Bc. Marieta Baliková, FN Motol
Nemocniční dietní systém a krátké představení diet pro školní stravování
Mgr. Dagmar Koubová, Magistrát ČB, Ing. Marie Škopková, Ph.D., Sdružení jihočeských celiaků
Vyhodnocení pilotního projektu bezlepkového stravování žáků MŠ a ZŠ zřizovaných Magistrátem města České Budějovice.
Ing. Et Mgr. Diana Chrpová, VOŠ a SZŠ 5. května, Praha
Kurzy dietního stravování pro pracovníky školních jídelen
STŘEDA ODPOLEDNE – NOVÉ SMĚRY VE VÝŽIVĚ
(14:30 – 16:30)
Moderuje: Bc. Anna Packová, Ing. Jarmila Blattná
V.BLOK
Ing. Pavel Smetana
Původ potravin pro školní stravování – lze jej dohledat?
Prof. MVDr. Ing. Tomáš Komprda, CSc.
Biopotraviny ve školním stravování
Doc. Ing. Brát Jiří, CSc.
Projekt Vím, co jím
MUDr. Halina Matějová, Mgr. Veronika Březková
Nové směry ve výživě, kterými se řídit a kterými ne
Bc. Anna Packová
Mediální kampaň namířená proti konvenčnímu školnímu stravování
VI.BLOK
Panelová diskuze k aktuálním tématům školního stravování
ČTVRTEK DOPOLEDNE – BÍLÁ HROZBA?
BLOK O POTRAVINÁCH
(9:00 – 11:30)
Moderuje: doc. Ing. Jaroslav Havlík PhD., Mgr. Veronika Březková
VII.BLOK
Doc. Ing. Jaroslav Havlík Ph.D., ČZU, Fakulta agrobiologie
Cukr a umělá sladidla
Mgr. Jarmila Hamerská, Ústav preventivního lékařství MU Brno
Bílá mouka a výrobky z ní
Ing. Miroslav Jůzl, Ph.D., MZLU Brno
Mléko a mléčné výrobky
Prof. Ing. Jana Dostálová, CSc., VŠCHT
Je oprávněná hysterie kolem margarínů?
VIII.BLOK
Mgr. Alexandra Košťálová, SZU
Grant na spotřebu kuchyňské soli ve školních jídelnách
MUDr. Marie Nejedlá, SZU
Sůl, kdy pomáhá a škodí
Mgr. Miroslava Slavíková, Krajská hygienická stanice Ústí nad Labem
Jak ovlivnit sůl, náhražky a recepty na snížení spotřeby soli
Ing. Lucie Janotová, Ph.D., Unicolsuting
Nové předpisy o informacích na obalech potravin, informace o alergenech v pokrmech ŠJ
ČTVRTEK ODPOLEDNE – Ke zdravé výživě dětí školního věku
SEMINÁŘ PRO PEDAGOGY
( 13,00-18,00 )
Moderuje: MUDr. Petr Tláskal, CSc, RNDr. Hana Zamrazilová, Ph.D.
IX.BLOK
MUDr. Petr Tláskal, CSc
Fyziologické aspekty dětské výživy
Prof. Ing. J. Dostálová, CSc., Ing. Dana Gabrovská, Ph.D., Ing. Irena Němečková, Ph.D.
Nutriční přínos jednotlivých druhů potravin
Ing. Jan Pivoňka, Mgr. Iva Caklová
Značení potravin, co je nutné značit a proč
Prof. Ing. Jana Dostálová, CSc.
Mýty a poplašné zprávy ve výživě
Doc. PhDr. Slávka Fraňková, DrSc.
Vliv rodiny a prostředí na stravovací zvyklosti dítěte
MUDr. Halina Matějová, Mgr. Veronika Březková, PhDr. Leona Mužíková, Ph.D.
Výživová doporučení pro laiky
X.BLOK
RNDr. Hana Zamrazilová, Ph.D.
Fórum prevence dětské obezity a nadváhy
PaeDr. Eva Marádová, CSc., PedF, Univerzita Karlova Praha
Školní výchova ke zdravým stravovacím návykům dětí
PhDr. Leona Mužíková, Ph.D., Mgr. Veronika Březková
Pohyb a výživa -Pokusné ověřování změn v pohybovém a výživovém režimu žáků základních škol
Mgr. Tereza Fujáková, Mgr. Marcela Floriánková, Bc. Marieta Baliková, Mgr. Alexandra Košťálová, Mgr. Lenka Suchopárová, MUDr. Petr Tláskal
Uzdravme svůj školní automat
M. Němec
Školní mléko a ovoce do škol
Mgr. Iva Caklová, Mgr. Jana Divoká
Smart Life, Hravě žít zdravě
Bc. Anna Packová
Školní stravování, soutěže o nejlepší školní oběd
MUDr. Jan Boženský
Zapojte se do Fóra