Encyklopedie výživy

Sladké brambory

Sladké brambory (batáty) nejsou ve skutečnosti bramborami, ale hlízami jedlého svlačce. jsou vynikajím zdrojem vitaminu A ve formě karotenů. Každých 100 g této zeleniny poskytuje 284 % doporučené denní dávky tohoto vitaminu.Ve 100 g jsou 3 g vlákniny, takže v 1 porci o hmotnosti 150 g je 15 % její doporučené denní dávky. Oproti klasickým bramborám mají sladké brambory nižší glykemický index (jejich naměřený GI je 44 oproti 56 – 89 podle druhu a způsobu přípravy u klasických brambor). Obsahují však dost vysoké množství sacharidů (20,1 g/100g), což je o 2 g více než u klasických brambor.

Sladké brambory lze péci v troubě společně s dalšími druhy zeleniny nebo z nich připravovat pyré. Výborně se hodí na nejrůznější dušené směsi (stew) s cibulí, česnekem, zeleninou a kuřecím masem.

100 g sladkých brambor poskytuje 360 kJ, 1.6 g bílkovin, 0.1 g tuků a 20.1 g sacharidů.

Zdroj: USDA’s National Nutrient Database for Standard Reference

Kun

ABCDEFGHChIJKLMNOPQRSTUVZ