V jednotlivých zemích světa byl zaveden jodový program po roce 1990 a sleduje se stav deficitu jodu. Místo dříve užívaného jodidu draselného se dnes užívá pro obohacování stabilnější jodičňan. Podle WHO je v současné době deficit jodu u 1/3 školních dětí ve světě, což je přibližně 255 mil. dětí. Bylo zjištěno, že riziko onemocnění štítné žlázy zvyšují i další deficity, a to zejména deficit selenu a vitaminu A.
Příjem jodu z neobohacených potravin a nápojů se pohybuje mezi 3–80 mg. Zdrojem jodu je mléko. Jod se do mléka dostává při antiseptickém mytí žlabů krav a nádobí na dojení, a proto je v mléce jeho hladina značně rozdílná.
Velmi důležitá je prevence deficitu jodu u matek, a to pro dobrý vývoj dítěte. Proto bylo vypracováno nové mezinárodní doporučení pro řešení jodového deficitu: doporučení je podávat těhotným a kojícím ženám suplement jodu v množství 150 mg denně.
Podle:
Bowley A.
Nutriview 7 – 8, 2007/1