Poradna - Školní stravování

Spotřební koš

Dobrý den, 
ve své bakalářské práce, která se zabývá stravováním mladších dětí v rámci školy, hodnotím plnění spotřebních košů a potřebovala bych ohledně toho poskytnout určité informace. Pokud správně rozumím tak v rámci plnění potřebního koše danému zákonem ovoce, zelenina a luštěniny mohou překračovat horní limit (tedy 125%), ale u cukrů a tuků je horní hranice 100% a měl by se snižovat. Ostatní komodity by neměly v plnění překračovat 100 % (Tolerance je 25 %, takže např. mléko nebo brambory můžete plnit mezi 75 % – 125 %). Můžete mi tedy poradit s následujícími otázkami? 
1) Existuje nějaká horní hranice u zeleniny, ovoce a luštěnin a naopak spodní u volných cukrů a tuků? 
2) Pokud mám spotřebu volného cukru 40 % je to správně i z legislativního hlediska
3) Pokud mám spotřebuje zeleniny 172 % je to správně i legislativního hlediska?
4) Pokud mám spotřebu mléčných výrobků 200 % je to považováno za chybné plnění spotřebního koše ? 
5) Pokud mám spotřebu ryb 172 % je to správně i z legislativního hlediska? Stejná situace jako u mléčných výrobků, tolerance +/- 25 %.
Předem děkuji za odpověď. S pozdravem Irena Vondráčková.

1) Ne, u zeleniny, ovoce a luštěnin je možné překročit i o více než 25 %, ale musí to mít rozumnou míru. Pokud bude jídelna vykazovat 300 % ovoce, tak je jasné, že dítě toto množství nedokáže sníst.
2) Ano, je možné tolerovat množství cukru pod 75 %, ale je třeba zohlednit to, jestli je SK správně spočítán, jestli jsou správně nastaveny koeficienty, jestli jídelna nenakupuje například sladké pečivo, které se do koše nezapočítá apod. A také, jestli nepoužívá ke slazení umělá sladidla.
3) Je, i když je to hodně. Zde se také musí zkontrolovat, jestli je správně nastavený SK, jestli třeba někde nejsou špatné koeficienty. Také porovnat s jídelním lístkem nebo výdejkami, tam se snadno prokáže, jestli takové množství odpovídá nabízeným pokrmům.
4) Ano, zde by se nemělo překračovat 125 %, protože mléčné výrobky s sebou také nesou tuk, sůl nebo cukr. Takže by se měly udržovat v rozmezí 75 % – 125 %.
5) Stejná situace jako u mléčných výrobků, tolerance +/- 25 %.
 
Mgr. Alena Strosserová