Poradna - Školní stravování

Tavené sýry v mateřské škole a trvanlivost výrobků

dobry den,muj dotaz se tyka tavenych syru,uz jsem tu nasla odpoved že jednou tydne detem neubliži,a ze je casto zakladem pomazanek.v nasi mš je taveny syr denne ,bud jako zaklad pomazanky nebo samotny na chlebu a najde se i den kdy je 2x v jeden den ,rano v pomazance a odpoledne samotny…mne jako kucharku v mš udivuje,že je to vsem jedno ,myslim tim nase nadrizene,hlavne kdy je spravne plneny spotrebni kos,a prochazime pri kontrolach.dokud se pouzivalo maslo do pomazanech bylo moc procent tuku a malo mlecnych vyrobku nebo tak nejak…takze jestli to dobre mam chapat je jedno jak se plni,hlavne kdyz se plni.dalsi bod ktery se mi nelibi jsou potraviny s proslou minimalni trvanlivosti,vedouci stravovny prohlasila že jsou ješte 3mesice po tomto datumu uzivatelne a stava se že se z nich vaři..např.knedliky v prasku ,moucnik v prasku atd..proste v sobe mam pocit ze tyto dve veci v mš v poradku nejsou,no pokud mi odpovite ze je vse v nejake toleranci pre stanu se tim zabyvat …dekuji za odpoved

Současná doporučení Ministerstva zdravotnictví sledují pestrost a spotřební koš obsah tuků a mléčných výrobků (kromě dalších komodit). Samozřejmě je doporučeno snižovat množství volných tuků, a pomazánky jsou pokrmy, kde se tuk ušetřit dá. A také se jimi dobře naplňují mléčné výrobky. To ovšem neznamená, že se budou vyrábět pouze s tavených sýrů. Jak jste správně poznamenala, občas tavený sýr dětem neublíží, ale to neznamená, že bude na jídelním lístku denně.44 
Pomazánky, ve kterých chceme šetřit tuk, můžeme připravovat z tvarohu, čerstvých sýrů, tvrdých sýrů. Sortiment je u nás velmi široký, jediné co se nedoporučuje jsou sýry plísňové. Co se týká tuků do základů pomazánek, je možné využít všechny druhy, a jako nejosvědčenější je pomazánkové máslo. Vyrábí se ze zakysané smetany a obsah tuku je pouze 30 %. Jeho neutrální chuť (základní neochucené) umožňuje široké spektrum chuťových úprav.
Závěrem lze tedy konstatovat, že v rámci pestrého jídelního lístku je třeba vybírat ze široké nabídky sýrů a tavené sýry zařazovat tak 1x týdně.
 
Mgr. Alena Strosserová