Nové výzkumy podávají dobré zprávy pro milovníky čokolády. Vznikl předpoklad, že pojídání kousku tmavé čokolády každý den může pomoci redukovat zápal – známé riziko pro mnoho nemocí, včetně kardiovaskulárního a kancerogenního onemocnění.
Italští výzkumníci zjistili, že konzumace malého množství tmavé, ne však mléčné čokolády pravidelně, má významně vyšší hladinu markra pro zápal, a to je C- reaktivní bílkovina. Vztah mezi konzumací tmavé čokolády a touto bílkovinou závisí na řadě faktorů – na věku, sexu, sociálním stavu, fyzické aktivitě, systolickém krevním tlaku, aj. Z těchto údajů se určí skupiny potravin a příjem celkové energie.
Výzkumníci uzavírají: Z našich nálezů vznikl předpoklad, že regulérní konzumace malých kousků tmavé čokolády může redukovat zápal. Optimální množství čokolády ve studii bylo 20g.
Podle:
Di Giuseppe R., Di Castelnuovo A., Centritto F., Zito F., De Curtis A., Constanzo S., Vohnout B., Sieri S., Kroh V., Donati M. B., de Geatano G., Iacoviel
J. Nutr.. 2008, 138, 1939 – 1945