Dobrý den.
Měla bych dotaz. Pracuji jako hlavní kuchařka v mateřské škole a tudíž si sama sestavuji jídelní lístky. Mám problém s rodiči kteří se díví že jsou stále zeleninové polévky. Vše sestavuji podle doporučení pestrosti stravy . Chtěla bych se zeptat jak často mám střídat zahuštěné a nezahuštěné polévky a zda vadí že mám skoro v každé polévce zeleninu?
Děkuji.
Dobrý den,
preference polévek zeleninových, polévek s přídavkem zeleniny a zeleninových zavářek je jen žádoucí. Podle příkladu dobré praxe, z terénní činnosti hygienických pracovníků, kontrolních pracovníků ČŠI a výživářů je při frekvenci 22 pracovních dnů v běžné školní jídelně doporučený počet druhů polévek v našem kraji následující: masový vývar 2x, masová zahuštěná 2x, zeleninová 6x, zeleninová s mlékem 2x, luštěninová 4x, z obilovin 3x, ostatní 3x. Žádný legislativní rámec není k dispozici. Zahušťování polévek ve formě přidání luštěnin a obilovin do polévek je také vítáno.
O. Johanidesová