V Londýně se konalo setkání 6. dubna 2006, na kterém se diskutoval současný stav případů poruchy nervové trubice ve Velké Britanii:
Jsou to
- zvýšení úsilí, aby mladé ženy užívaly suplementy a potraviny obohacené kyselinou listovou
- další dobrovolné obohacování potravin
- pro povinné obohacování výběr nejvhodnějšího potravinového nosiče
Diskuse o tomto tématu začala už v roce 2002, když se začalo diskutovat o možném riziku z vybraných obohacených potravin kyselinou listovou na zdraví starých osob. Vědecký výbor o výživě a sbor nezávislých vědeckých expertů potvrdil, že existuje riziko možného maskování deficitu vitaminu B12 , ale je nepatrné při užívání kyseliny listové do 5 mg /den. Toto zjištění znamená, že zlepšuje stav i jiných osob populace než jsou těhotné ženy.
V USA, Kanadě, Chile se snížil výskyt poruch nervové trubice o 30ndash;50 % po zavedení povinného obohacování mouky kyselinou listovou.
Obohacování mouky železem, vápníkem, vitaminem B1 a niacinem se ve Velké Britanii provádí od roku 1984. Cena mouky se tím změní jen nepatrně. Průmysl mlýnský a pekárenský je proti povinnému obohacování. Bylo proto doporučeno příslušnými vědeckými organizacemi pokračovat v diskusi.
Podle:
Bowley A:
Nutriview 2006/3, 6