Výživa obecně

Vegetariánská strava

V Britských listech vyšlo obsáhlé review (24 stran) o vegetariánské stravě, které bylo doplněno 256 literárními odkazy. Je to stanovisko Americké dietetické asociace a Kanadských dietologů. Jejich názor je, že správně rozvržená vegetariánská strava je zdravá, nutričně vyvážená a přínosná pro zdraví v prevenci i léčbě různých onemocnění.

Vegetariánský způsob stravování je definován jako strava bez masa, ryb a drůbeže, veganský způsob je bez jakýchkoli živočišných produktů. V USA se k vegetariánskému způsobu stravování hlásí přibližně 2,5 % dospělé populace a v Kanadě 4 % dospělé populace.

Ve vegetariánské stravě jsou klíčové živiny: bílkoviny, železo, zinek, vápník, vitamin D, vitamin B2, vitamin B12, vitamin A,
ω-3mastné kyseliny a jod. Autoři uvádějí, že vegetariánská strava může splnit současná doporučení pro příjem živin, ale v některých případech k zajištění denní doporučené dávky pomohou potraviny obohacené či doplňky stravy. Ve stanovisku se dále udává, že vegetariánská strava je přínosem pro zdraví člověka díky nízkému obsahu vlákniny, hořčíku, draslíku, folátů a antioxidantů – vitaminu C a E a fytosloučenin.

Ve Spojených státech a Kanadě existují dietní poradci, kteří vegetariánům mohou poskytovat nejnovější přesné informace o vegetariánské výživě, o potravinách a surovinách.

Podle:
Ann Reed Mangels, Virginia Mesina, Vesanto Melina
Britské listy z 18. 9. 2005, ISSN 1213–1792