Autoři uspořádali studii, které se zúčastnilo 200 žen ve věku 20 – 45 let. Účastnice byly rozděleny do 2 skupin. Testované skupiny se zúčastnilo 150 osob a skupiny kontrolní 50 osob. Všichni účastníci byli nekuřáci, resp. přestali kouřit 6 měsíců před začátkem testování. Žádná z testovaných osob neměla alergii na mléčnou bílkovinu a na enzym laktózu.
Testovaní dostávali denně 1 šálek s jogurtem o nízkém obsahu tuku nebo šálek s jogurtem o 1% tuku a obohaceným 2 g vlákniny (guarová guma) a 6,5% sójové bílkoviny. Energetická hodnota byla menší než 67 kcal /100g. Doba testování byla 2 týdny.
Celkové trvání studie bylo 3 týdny, 1 týden trvala příprava a 2 týdny testování. Účastníci musili také vyplňovat dotazník, ve kterém byla jedna otázka na chuť .
Jaký byl výsledek? Doba nasycení po konzumaci testovaného výrobku byla následující:
Po 2,5 hod trvalo nasycení u 31,6% osob, po dobu déle než 3 hod jen u 7,5% osob , zatímco po konzumaci běžného jogurtu trvalo nasycení jen u 20% osob a po době delší než 3 hod. to bylo jen u 4% osob.
Výsledky studie ukázaly, že obohacený fermentovaný mléčný výrobek o bílkovinu a vlákninu zasytí více než běžný jogurt.
Podle:
Skřítecká H., Hlúbik P.
Sborník z konference 10th International Nutrition & Diagnostics Conference , Praha 2010, 66.