2004/3
MUDr. Bohumil Turek, CSc., SZU Praha
Nutriční požadavky ve vztahu k životním podmínkám představují základní prvek ve výživové politice státu a v možnosti ovlivňování zdravotního stavu populace výživou. Stanovení nutričních cílů a nutričních doporučení musí vycházet z odpovědně formulovaných výživových doporučených dávek (VDD). K úpravám VDD dochází zpravidla v 10letých intervalech a tedy po VDD z r. 1981 a po VDD, které byly připraveny v r. 1989 a vydány v r. 1991, byl připraven nový návrh VDD v r. 2001 (zatím nebyly vydány z formálních důvodů).
VDD jsou konstruovány tak, aby hradily potřebu základních živin, vybraných vitaminů a esenciálních minerálních látek u zdravých osob v populaci na úrovni 95 %. VDD nejsou formulovány s ohledem na stavy změněné potřeby např. při onemocnění, nadměrně zvýšené fyzické zátěži pracovníci sportovní apod., ale jako fyziologické hodnoty pro homogennískupiny obyvatelstva, zatímco skutečná potřeba jednotlivce se od průměru může lišit.
VDD jsou pojaty jako praktická aproximace optima a jsou vyjádřeny na úrovni hodnot „jak snědeno“.
Slouží především jako pracovní pomůcka v různých oblastech a to zejména:
– pro hodnocení spotřeby potravin různých populačních skupin, případně jednotlivců
– pro dlouhodobé sledování a hodnocení spotřeby potravin
– při sestavování stravovacích dávek a jídelníčků pro různé fyziologické skupiny
– pro orientaci producentům a výrobcům potravin při jejich výrobních záměrech (nové výrobky, funkční potraviny, obohacováníatd.) a dalším subjektům, které mohou ovlivňovat výživu
– jako základ pro vypracování různých variant dávek potravin
– pro účely zdravotní výchovy.
Pro stanovení spotřebních dávek pro uzavřené stravování je nutno uvedené dávky převést do hodnot „jak nakoupeno“ a pro převedení do dávek potravin (spotřebního koše) vzít v úvahu přiměřené ztráty nutričních hodnot. Pro oběd se uvažuje s 30-33 % VDD pro jednotlivé nutriční faktory u příslušné skupiny osob.
Východiskem pro úpravu nových VDD bylo snížení energetického přívodu (EP) a zachování nebo zvýšení přívodu látek přídatných. Přestože došlo ke snížení doporučeného přívodu energie a vypuštění kategorie těžce pracujících, je třeba akceptovat výrazně zvýšený přívod energie v podmínkách vyššítě-lesné námahy, např. u vojáků ve výcviku, sportovců apod. Pro takové skupiny osob je třeba zajistit přívod energie odpovídající jejímu výdeji.
Hlavní živiny jsou ve VDD uvedeny v konkrétních dávkách pro jednotlivé skupiny podle věku a fyziologických stavů. Pro tyto skupiny se předpokládá rozdílné zastoupení hlavních živin v celkovém průměrném denním energetickém přívodu.
Nepovažuje se za vhodné ani účelné, aby procentuální podíl bílkovin byl nižší než 10 % a vyšší než 15 %. Zastoupenítuků by u dospělé populace nemělo převyšovat 30 % s výjimkou osob s vyšší tělesnou zátěží. Snížení dávky tuků je žádoucí, ale nemělo by být nižší než 25 % energetického podílu.
U dětí nižších věkových kategorií je možno akceptovat mírné zvýšení přívodu tuků v růstovém období při vyšší energetické potřebě, toto zvýšení by nemělo přesahovat 32 % v celkovém energetickém přívodu. U sacharidů je u všech věkových a fyziologických kategorií považováno za hraniční zastoupení sacha-rózy na úrovni 10 % celkového energetického přívodu. Podíl energeticky využitelných sacharidů (poly-sacharidů) na energetickém přívodu je dán dopočtem do 100 % celkového energetického příjmu. Přitom je třeba přihlížet u dětí k odpovídajícímu zastoupení hlavních živin podle potřeb daných věkem aby hmotnost byla přiměřená výšce a u dospělých k odpovídajícím hodnotám BMI. Energeticky nevyužitelné polysacha-ridy a další složky vlákniny potravy by u dospělých měly dosahovat v průměrné denní dávce 30 g ( 0,3 až0,4g/kg t.h.).
K jednotlivým nutričním faktorům :
Bílkoviny – je nutno odlišovat podle zastoupení esenciálních aminokyselin (EAK). Pro bílkoviny s vysokou biologickou hodnotou s optimálním zastoupením EAK (bílkoviny vaječného bílku a mléčné) se považuje za minimální hodnota 0,57 g/kg t.h. podle hodnocení provedeného skupinou expertů WHO v r. 1985. Nověji se prokázalo, že u mužů nad 54 let již ani denní dávka 1,2 g / kg t.h. nezajistí optimálně všechny funkce organismu. Zjistilo se narušení aktivity některých enzymů. Také dříve bylo na problém hraniční hodnoty pro denní dávku bílkovin upozorňováno. Za horní hranici denního přívodu bílkovin se udávala hodnota 1,6 g/kg t.h., nověji až 2,0 g/kg t.h. Ve VDD je dávka bílkovin v hodnotě, kterou lze považovat za aproximaci optima. Rozhodně se jedná o dávky, kdy nemůže dojít k nepříznivému ovlivněnízdravíani nepříznivým metabolickým vlivům ve vztahu k činnosti ledvin ani ve vztahu k vylučování vápníku.
V přívodu bílkovin nerozhoduje jejich původ, tj. zda se jedná o bílkoviny živočišné nebo rostlinné. Rozhoduje jejich složenía zastoupení EAK. Podle zastoupení EAK ve stravě se řídí i využitelnost jiných. Živočišné bílkoviny obsahují většinou dostatečný podíl EAK. U bílkovin rostlinného původu je často některých EAK nedostatek, ale vhodnou kombi nací a zvýšením celkového přívodu bílkovin rostlinného původu lze odpovídající množství potřebných aminokyselin dosáhnout. Vhodnější je kombinace živočišných a rostlinných bílkovin V každém případě však k pokrytí odpovídající potřeby aminokyselin celkové množství „směsných“ bílkovin musí být vyšší, než bílkovin s vysokou biologickou hodnotou. Uvedené doporučené dávky bílkovin jsou brány jako směsné.
U živočišných zdrojů bílkovin může být problémem současný přívod tuků a cholesterolu.
Tuky k energetickým účelům může organismus fyziologicky využít až v množství odpovídajícím 20 % ÉR Toto je hodnota využitelná beta oxidací v mitochondriích svalových buněk, včetně myokardu (za předpokladu dostatečného přívodu karnitinu a příslušných enzymů). Další množství tuku je využito jako stavební a izolační hmoty a v případě nenasycených mastných kyselin k významným biologických účinkům, které jsou dány aktivitou metabolitů těchto kyselin jako jsou prostanoidy (prostacykliny, thromboxany, leukotrieny aj.). Problém je v tom, že meziproduktem těchto přeměn jsou produkty enzymu cyklooxygenázy – endogenní peroxidy. Tyto látky, zejména při nedostatečné antioxidační ochraně mohou zvyšovat riziko vzniku nádorů. Proto se dřívějšídoporučovaný poměr zastoupení nasycených, mononenasycených a polynenasy-cených mastných kyselin 1:1:1 měnivé prospěch mononenasycených a to 1:1,4:0,6, tj. při 30 % zastoupení tuků v EP 10%: 14%: 6%.
Určitý význam má též zastoupení mastných kyselin n-3, n-6 a případně n-9 a nebo též u kyš. linolenové alfa a gamma forma. Toto se ve VDD zatím neřeší pro nedostatek údajů o zdrojích. Doporučuje se poměr mastných kyselin n-6:n-3 na úrovni 5:3.
Vitamin A a karoteny -jedná se o látky do určité míry zastupitelné. Hodnoty jsou udávány v ekvivalentech retinolu ( RE), přičemž hodnotu 1 RE představuje 1 /jg všech forem trans retinolu, 2 /jg všech forem trans beta karotenu v oleji, 12 /jg trans beta karotenu v potravinách a 24/jg ostatních karotenoidů, které jsou provitaminyA. V tabulkách a výpočetních programech jsou karoteny uváděny jako vitamin A. 1m. j. (IU) -mezinárodní jednotka aktivity vitaminu A = 1 RE. Přívod karotenu je významný a to i takových, které nemají možnost transformace navit. A. Jejich denní přívod by měl dosahovat 4 mg-16 mg. Tyto hodnoty nelze přepočítávat na vitamin A ve vztahu hodnocení přívodu retinolu jako takového. U retinolu, zejména u těhotných žen od počátku těhotenství je nutno dodržet doporučenou hodnotu 0,8 mg ve vztahu k možnému terato-gennímu působení vyšších dávek.
Vitamin C má širokou paletu fyziologických, biologických, metabolických a dalších funkcí. Hodnoty uvedené ve VDD je možno považovat za optimální k pokrytí fyziologických vitaminových funkcí. Při zvýšeném riziku ze znečištěného prostředí, kouření, psychické zátěže, infekce aj. je vhodné doporučené denní dávky zvýšit na 150-200 mg. Za limitní je třeba považovat hodnotu 600 mg za den.
Kyselina listová, vitamin B6 a vitamin B12 jsou nut-ričnífaktory, které, kromě vlastních vitaminových účinků, se rozhodujícím podílem uplatňují při snižování hladiny homocysteinu v krvi. Tato skutečnost může být u osob s rizikem zvýšení hladiny homocysteinu zohledněna zvýšením doporučených denních dávek do hodnot 600 /jg-1000 /jg u kyseliny listové, 3 mg u vitaminu B6 a 350 /jg u vitaminu B12. Vyšší hodnoty u kyseliny listové u těhotných žen a to od nejčasnějšího období těhotenství (eventuelně ještě těsně před ním), které jsou uvedeny ve VDD výrazně snižují riziko vzniku vrozených vývojových vad neurální trubice.
Niacin se může kromě vitaminových účinků se může podílet ve vyšších dávkách na snížení hladiny cholesterolu. Za limitní hodnotu denního přívodu jako potravního doplňku je třeba považovat 100 mg.
Vitamin D v potravinách se, kromě uplatnění v metabolismu vápníku a tím v dokonalém vývoji kostí a jejich obměně, značnou měrou podílí na ochraně střevních buněk a to i ve vztahu k omezení nádorových změn a při zvýšení imunity. Přesto však není žádoucí doporučené dávky vitaminu D zvyšovat z hlediska možnosti toxického působení vyšších dávek. Za limitní dávku je třeba považovat u dospělých hodnotu 10/,/g .
Biotin se zřetelem k tomu, že nejsou známé projevy jeho nedostatku a v běžné stravě se vyskytuje v hodnotách, které se považují za fyziologické pro jeho uplatněnív enzymových systémech zajišťujících metabolické pochody, není ve VDD zahrnut. Nejsou též k dispozici dostatečné údaje o jeho obsahu v jednotlivých potravinách. Denní dávka by se měla pohybovat v rozmezí 50-200 /jg.
Vápník má v organismu řadu funkcí. Projevy nedostatku se mohou vyskytnout zejména v tvorbě kostnítkáně i při obměně kostí. Ve vztahu ke snižování jeho přívodu z potravinových zdrojů spolu s problémy při jeho vstřebávání, je možné jeho přívod zvýšit vhodnými doplňky stravy a případně funkčními potravinami. Uvádí se, že hodnoty do 2500 mg u dospělých je možno považovat za bezpečné.
Fosfor patří mezi nutriční faktory, u kterých se ne-předpokládá jejich nedostatek v běžné stravě. S přihlédnutím k velmi častému použití různých solí kyseliny fosforečné a polyfosfátů jako přídatných látek, lze považovat přívod fosforu za poměrně vysoký zejména ve vztahu k relativně nízkému přívodu vápníku.
Hořčík je prvek, který má značný význam pro srdeční akci. U nás je spotřeba nižší než běžně uváděná potřeba, proto hodnoty v VDD budou patrně mírně vyšší.
Železo je významný biologický prvek s poměrně malým rozmezím dávek zaručujících optimální fyziologické využití. Již při poměrně mírném nedostatku tohoto prvku, zejména jeho aktivních forem, může dojít k narušení krvetvorby, imunity, vstřebávání vitaminu C, k poruchám některých enzymových systémů aj. Při zvýšeném přívodu se výrazně zvyšuje riziko tvorby a aktivity volných kyslíkových radikálů se všemi následky. Pro železo je nutno považovat za hraniční hodnotu denního přívodu 20 mg. Nedostatek železa může nastat při výrazném snížení spotřeby potravin živočišného původu, nadbytek především suplementací.
Zinek má značný význam pro jeho zastoupení v různých enzymových systémech, zejména v membránové a plazmatické superoxid-dismutáze. Uplatňuje se v procesech růstu a obměny tkání, příkladem je jeho funkce při pohlavním vývoji u chlapců a při hojení zlomenin kostí. Má značný vliv pro zajištění imunitních pochodů v organismu. Limitujícídennídávkouje hodnota 20 mg, zejména ve vztahu k tomu, že vyvolává relativní nedostatek mědi, protože takové zvýšení mědi, aby byl zachován optimální vzájemný poměr těchto látek (tj. cca 1:7) je již rizikové.
Měď patří také k látkám, u kterých existuje poměrně malé rozmezí hodnot pro uplatnění optimálního účinku. Nedostatek mědi má prokazatelné velmi rizikové účinky na srdeční převodní systém, vyvolává výrazné zvýšení endogenní tvorby cholesterolu (experimentálně u krys přímo ve stěně aorty) a značně narušuje anti-oxidační ochranu organismu. Měď spolu se zinkem je zastoupena v membránové superoxid-dismutáze, ale jak při nedostatku mědi, tak při výrazném nadbytku zinku je aktivita tohoto významného antioxidačního enzymu narušena. Zvýšení přívodu mědi a její výskyt v iontové formě v organismu značně zvyšuje indukci volných kyslíkových radikálů a urychluje jejich řetězové reakce se všemi velmi rizikovými následky. Limitní hodnota pro denní přívod mědi je u dospělých 5 mg.
Selen je zařazen mezi látky, pro které je stanovena hodnota VDD. Dosud sice není k dispozici dostatek údajů o obsahu selenu v našich potravinách, ale z dílčích výsledků je zřejmé, že u nás je nutno počítat s nedostatečným přívodem selenu. Protože se stále více objevují přípravky typu doplňků stravy s obsahem selenu, je nutné stanovit doporučenou denní dávku. Také selen, jako některé jiné látky, má velmi malé rozmezí hodnot, kdy se uplatní jeho biologická aktivita. Denní dávka by neměla přesáhnout hodnotu 100/jg. Denní přívod nižší než 30/jg již představuje riziko z nedostatku, zejména v oblasti antio-xidační aktivity, protože selen je zastoupen v důležitém enzymu – glutathionperoxidáze.
Jod je prvek, u kterého je nutno počítat v našich podmínkách s jeho nedostatečným přirozeným přívodem. Tento deficit v přirozeném přívodu se řešísu-plementací. Prioritně bylo zavedeno obohacování jedlé, kuchyňské soli – chloridu sodného – jodidem draselným. Po zjištění ztrát sublimací při skladování a používání soli byl jodid draselný nahrazen jodična-nem, u kterého jsou tyto ztráty výrazně nižší. Po zjištění, že ani tento způsob obohacování plně nepokrývá potřeby přívodu jodu, bylo v rámci programu snižování jodového deficitu rozšířeno obohacování dalších vhodných potravin jodem. Za limitní hodnotu horní hranice pro jod u dospělých je třeba považovat dávky 200 /jg, u těhotných žen 230 /jg a u kojících žen 260 jug.
Chrom není ve VDD uváděn, protože nejsou k dispozici hodnoty jeho zastoupení v potravinách. Biologická funkce spočívá zejména v jeho zastoupení v glukózotolerančním faktoru, který snižuje riziko vzniku diabetů, především druhého typu, a podporuje funkci inzulínu. Limitní hodnota pro denní přívodu je 200 jug.
A ještě obecná doporučení, která nebudou uvedená ve VDD:
– denní přívod cholesterolu nemá překročit 300 mg u dospělých nebo 100/1000 kcal u dětí
– přívod chloridu sodného – kuchyňské soli nemá u dospělých převyšovat denní množství 5-6 g. To jsou tedy hlavní východiska, ze kterých bylo vycházeno při tvorbě nových výživových doporučených dávek.