Aktuality

Vyjádření ke komunikaci PharmDr. Margit Slimákové na sociálních sítích

Zaznamenali jsme komunikaci na sociálních sítích paní PharmDr. Margit Slimákové s fotografií závěrečného obrázku z prezentace, která byla prezentována na konferenci ke školnímu stravování ( 17.5.2023). Danou konferenci  pravidelně pořádá Společnost  pro výživu. Paní PharmDr. Margit Slimáková, která na konferenci dle naší evidence nebyla, mylně interpretuje daný závěr prezentace jako názor Společnosti pro výživu a poškozuje tak její dobré jméno. Z vyfoceného obrázku dané přednášky  rozhodně nelze udělat závěr, že Společnost pro výživu preferuje polotovary nějakého výrobce před běžnou kuchyňskou přípravou. Přednáška obsahovala závěry senzoricky a fyzikálně chemicky orientované analýzy na několika vzorcích výrobků tak, jak bylo přednášejícím uvedeno. V rámci zakončení přednášky zaznělo kritické zhodnocení kvality dehydratovaných výrobků a ochucovadel dostupných na trhu v ČR. Posluchači byli upozorněni, že nemalá část těchto produktů je založena na kombinaci tuku a ochucovadel a že jejich výživová hodnota je absolutně nesrovnatelná s vývary připravenými z masa a zeleniny.

Obecně jsou přednášky na našich konferencích zajišťovány nutričními odborníky, jsou v kompetenci přednášejícího a jsou určeny k diskuzi. Je tak škoda, že diskuze proběhla s mylným závěrem na sociálních sítích s výsledkem degradace proběhlé konference a poškozením jména naší odborné a nezávislé společnosti.

 Z  uvedených důvodů jsme proto paní  PharmDr. Margit Slimákové zaslali dopis a požádali ji o urychlené uvedení příspěvku na pravou míru se  zdůrazněním, že Společnost pro výživu žádné doporučující stanovisko k přednostnímu používání vývarů z polotovarů nevydala.
 
Za Společnost pro výživu
MUDr. Petr Tláskal, CSc., předseda