AktualityVybrané články

Výživa a zubní kaz

2025/1
Ing. Anna Kolouchová, Ing. Monika Sabolová, Ph.D., Katedra mikrobiologie, výživy a dietetiky, Fakulta agrobiologie, potravinových a přírodních zdrojů, Česká zemědělská univerzita v Praze

Abstrakt
Výživa má zásadní vliv na zdraví a kvalitu života a je jedním z klíčových faktorů v prevenci různých onemocnění, včetně zubního kazu, který představuje jeden z nejčastějších problémů v oblasti ústního zdraví po celém světě. I přes pokrok ve stomatologické péci je výskyt zubního kazu stále vysoký a postihuje miliardy lidí včetně dětí. Zubní kaz má nejen zdravotní, ale i ekonomické dopady kvůli nákladům na jeho léčbu. Jeho vznik je komplexní proces ovlivněný mikroorganismy, genetickými faktory, ústní hygienou a stravou. Znalosti o souvislostech mezi výživou a zubním kazem tak mohou podpořit jak účinnější prevenci, tak i léčbu tohoto onemocnění. Cílem tohoto přehledového článku bylo shrnout aktuální poznatky o vztahu mezi výživou a zubním zdravím.

Klíčová slova: cukr, minerální látky, mléko, ovoce, sladidla

 

Celý článek (PDF)

Abstract
Nutrition has a major impact on health and quality of life and is one of the key factors in the prevention of various diseases, including dental caries. These diseases represent one of the most common problems in the field of oral health worldwide. Despite advances in dental care, the incidence of dental caries is still high and affects billions of people, including children. Dental caries have health and economic impacts due to the cost of its treatment. Its formation is a complex process influenced by microorganisms, genetic factors, oral hygiene, and diet. Knowledge about the connections between nutrition and dental caries can thus support more effective prevention and treatment of this disease. This work aimed to summarize current knowledge about the relationship between nutrition and dental health.

Key words: sugar, minerals, milk, fruits, sweeteners