AktualityArchiv jednotlivých čísel

Výživa, potraviny a zdraví – 1/2025

časopis Výživa, potraviny a zdraví – 1/2025

Koupit on-line jako e-časopis (PDF) za 99 Kč vč. DPH

Jiné možnosti jak získat časopis

Platba probíhá bankovním převodem nebo platební kartou.

OBSAH

Fiala, J.:
Vliv zdanění a ceny na nezdravé potravinové a nápojové komodity

Rysová, J., Gabrovská, D.:
Slzovka – neznámá bezlepková plodina

Rozhovor s MUDr. Janem Boženským

Kořená, K., Juřicová, H.:
Mikrobiální složení sýra zrajícího pod mazem

Tláskal, P.:
Časná výživa v bezprostředním či dlouhodobém účinku na vývoj lidského mozku a jeho funkcí

Kolouchová, A., Sabolová, M.:
Výživa a zubní kaz


FROM THE CONTENTS

Fiala, J.:
The impact of taxation and price on unhealthy food and beverage commodities

Rysová, J., Gabrovská, D.:
Job´s tears – unknown gluten – free crop

Interview with MUDr. Jan Boženský

Kořená, K., Juřicová, H.:
Microbial composition of fat-ripened cheese

Tláskal, P.:
Early nutrition in the immediate or long-term effect on the development of the human brain and its functions

Kolouchová, A., Sabolová, M.:
Nutrition and dental caries


Zpravodaj pro školní a dietní stravování – 1/2025

Zpravodaj pro školní a dietní stravování – 1/2025OBSAH


Úvodník
Historie potravinové alergie: „Štípni mě, jestli je to pravda!“
Co všechno žije ve vaší mikrovlnce? Překvapivé poznatky o mikroorganismech v běžném kuchyňském pomocníkovi
Dobrý sluha, ale zlý pán: umělá inteligence v nutriční péči
Recepty
Kazuistika – jádrem nutričních znalostí Wernicke-Korsakovův syndrom po bariatrické operaci
Jak se u nás vaří – Obyčejný rok ve školní jídelně
Energetické nápoje jako problém veřejného zdraví
Hygienická rada – Na co si dát v kuchyni pozor aneb na co se zaměřuje hygiena